jurk, on demand (kcw #3 – summer 2016)

Aan het begin van de zomer zag ik op een zuiders strand een meisje met een roze jurk. Een lange T-shirt eigenlijk, vol genaaid met patches. Die patches, daar kan je niet naast kijken tegenwoordig. Het is de nieuwste trend en moest je ze nog niet tegengekomen zijn dan gebeurt dat vast wel de komende maanden.

patch dress (close-up)


Dochter 1 had het ook al in de gaten, patches zijn hot. En bijgevolg verscheen het op haar verlanglijstje. Ik zocht het net af naar toffe exemplaren, bestelde er hier een heel aantal en kocht roze tricot bij Pauli.

patch dress


Mijn eigen Stockholm Style patroon kon prima dienen als basis. Ik schuinde uit en verlengde alles tot het net kort genoeg was voor de Dochter en lang genoeg voor mijzelf. Altijd een discussiepunt, maar kom.

patch dress 1


Ik zoomde om met een kleine zigzagsteek en door een rekenfoutje van mezelf en meneer Pauli moest ik één mouw uit twee delen knippen. Geen erg, zo kon ik dat rare paspeltje dat hier al eeuwen lag ook een keer gebruiken als accent.

patch dress (collage)

patch dress 2


Een hippe jurk rijker is ze nu, die Dochter van mij!

patch dress 3


(stof bij Pauli – patches bij AliExpress)

21 gedachten aan “jurk, on demand (kcw #3 – summer 2016)”

 1. Ik ben blij dat ik de tienerleeftijd ontgroeid ben, o.a. omdat de "kinder-" en de "volwassenenstijl" mij wel weten aan te spreken, maar de tussenfashion niet. Niet helemaal mijn ding dus, deze jurk, maar dat hij COOL (met hoofdletters is), dat moet ik wel erkennen!

 2. Oh help, staat me die discussie nog te wachten? Die lengte van het kleedje zou me wel parten spelen, maar hij is wel mooi! De jurk en de benen! 🙂

 3. Oh die patches.
  Als ik zo toffe jurken zie passeren durf ik wel eens vloeken dat er hier twee zoontjes lopen. (Enkel en alleen dan 😉

 4. Kei cool en kei hip! Ik kocht begin dit jaar een aantal brochkes die lijken op patches, behalve dan dat je ze erna terug kan verwijderen. We decoreerden op die manier al de jas van de dochter, die zichzelf dan ook heel cool vindt 🙂

 5. Ik zie dat mijn eerdere reactie de mist inging……maar mijn kleindochter vond dit zo'n keicoole jurk….dat ze meteen zo'n jurk besteld heeft bij mij. Ze gebruikte een hele reeks superlatieven om de jurk te omschrijven….alleen de mouwen vond ze een ietsiepietsie té lang. ;-).
  Ik heb ondertussen in een rest tricot uit mijn voorraad een proefjurk genaaid….
  Tot mijn verbazing stond deze vrij rechte jurk echt leuk bij de skater-rokjes-minnende jongedame.
  Mag ik hopen dat je mij niet van plagiaat beschuldigt als ik over een paar weken en heel erg gelijkende jurk ten tonele voer voor kleindochter.
  Ik presenteerde grijs tricot…maar ze wil 'ook' roze…
  en wellicht zullen de Ali-patches een beetje in dezelfde stijl zijn.
  Je bent een echte trendsetter !
  Toch 2 naaitechnische vragen :
  -heb je bij het verlengen van het patroon de lijn recht naar beneden getrokken of heb je de rok onderaan 4-5 cm breder laten lopen ?
  -gebruikte je gewone tricot voor deze jurk , of zou een French terry (zomerjogging) of Punta di Roma beter geschikt zijn ?
  Ik zou blij zijn met een kleine verduidelijking.

  1. Dankjewel voor alle lieve complimenten! En geen nood: van plagiaat heb ik nog nooit iemand beschuldigd, dus doe gerust!
   Wat je vragen betreft: ik heb de verlenging inderdaad een beetje uitgeschuind. In het geval van mijn dochters figuur was dat nodig. De tricot die ik gebruikte is niet heel erg dun, het lijkt mij nogal synthetisch en van de stevige soort. Geen idee van de samenstelling, ik kocht ze puur op kleur en ik vrees een beetje dat ze nogal snel zal opwollen. Ik denk dat zomersweat, French terry of Punta di Roma inderdaad ideaal zou zijn. In elk geval is te dunne tricot (viscose-tricot) geen goed idee volgens mij.
   Succes ermee, ondertussen hebben ze bij Veritas ook een leuke selectie patches (maar persoonlijk vind ik dat nogal duur uitkomen als je er zoals voor die project meerdere nodig hebt).

  2. Dank voor de info ! Misschien nuttig om weten dat er bij Lola en Liza momenteel heel leuke patches te koop zijn. De prijs gisteren in de winkel in Deinze was € 2,95 voor een setje van 3 . Ze zijn helemaal in de stijl van de patches die jij gebruikt hebt.
   Kleindochter en ik vonden ze gisteren toevallig.

  3. Mag ik je nog even storen aub ?
   De jurk voor kleindochter hangt hier al een tijdje te wachten op de bestelde patches.
   Die kwamen gisteren aan ….ik heb vanmorgen , bij wijze van proef , een patch op de stof ( French Terry ) gestreken en in een lingeriezakje in de wasmachine gestoken. resultaat : de patch was half los na het wassen.
   Mijn vraag : ik neem aan dat jouw jurk al een paar keer gewassen werd ; hoe gedragen de patches zich in de was ? Of heb je ze stuk voor stuk ook vastgenaaid/ gestikt ?
   Alvast bedankt voor een reactie ; mocht je daarvoor een minuutje tijd vinden.

Reacties zijn gesloten.