de favoriet

Twee zomers geleden kocht ik in Reims een zwarte rok in een grote winkelketen. Het was een coup-de-foudre én een koopje, en ondertussen droeg ik die rok bijna het hele jaar door. Het werd een favoriet.

Dus toen ik bij Editex deze roestkleurige soepelvallende stof tussen mijn vingers voelde, wist ik meteen dat ik mijn favoriet wilde namaken.

Het recept van het patroon is de eenvoud zelve: twee rechte stroken, een tailleband en een elastiek. En goesting om stof te rimpelen, dat ook. Willen jullie hem ook maken? Dat kan, want ik geef je de berekeningen en werkwijze om er eentje op jouw maat te maken:

Zowel deel A als deel B dienen 2x geknipt te worden. Voor de tailleband knip je de strook uit 1 stuk. Met ‘heupbreedte’ bedoel ik je volledige omtrek ter hoogte van de heupen.

stap 1: Stik de zijkanten van 2 delen A aan elkaar en werk de naden af met de overlock of een zigzagsteek. Doe hetzelfde voor de 2 delen B. Strijk de naden netjes open of plat.

stap 2: Rimpel de bovenkant van het deel B+B tot het even breed is als de onderkant van deel A+A en stik ze aan elkaar. Werk ook hier de naad af met de overlock of een zigzagsteek.

stap 3: Strijk de tailleband dubbel in de lengte en stik hem vast aan de bovenkant van de rok maar laat een opening om de elastiek door te rijgen. Gebruik hiervoor een veiligheidsspeld.

stap 4: Stik de uiteinden van de elastiek aan mekaar vast, stik de opening van de naad dicht en werk hem af met de overlock of een zigzagsteek.

stap 5: Als laatste zoom je de rok om, et voilà: klaar is kees!

Op de foto’s kan je zien hoe lang hij valt en eventueel verlengen of inkorten. Ik ben 1m76 groot en maakte een zoom van 2 cm.

Moest je zin hebben dan kan je nog altijd zakken in de zijnaad verwerken. Ik tekende ooit een patroondeel hiervoor over van ergens (geen idee meer van waar) dat ik ondertussen voor allerlei naaisels gebruik. Zakken zetten in de zijnaad is niet moeilijk, en deze videotutorial kan jullie eventueel helpen.

De stof is een heerlijke soeplvallende polyester die toch vrij zwaar is. Ze bestaat in nog 3 kleuren: lichtbruin, zwart en donkerroze en is o.a. (denk ik) te verkrijgen bij Huis van Katoen, Stik-Stof en De Stoffenknop. Of check je favoriete stoffenwinkel.

Ik voel dat deze rok, net zoals het originele exemplaar, ook weer een favoriet zal worden. Nu nog wachten op warmer weer!

10 gedachten aan “de favoriet”

  1. Dank je wel voor je uitleg, dit soort rokken zijn ook mijn favoriet. Jouw rok is trouwens heel mooi!

  2. Prachtige rok. Hij staat je erg mooi!
    Dankjewel voor de beschrijving. Zet ‘m op m’n wensenlijstje. Zo leuk zulke rokken.

Reacties zijn gesloten.