nostalgie met spons

Spons, dat zorgt bij mij voor een golf van nostalgie. Nostalgie naar mijn kindertijd in de jaren 70, toen sponsen broekjes alomtegenwoordig waren want er was niks gemakkelijkers. Om in te spelen, om snel te wassen én te drogen en om niet te moeten strijken achteraf. Als kind heb je dat niet door, maar als jonge moeder in het begin van deze eeuw zocht ik me rot naar zulke broekjes voor mijn eigen kinderen. En die bleken toen quasi onvindbaar, echt.

Chance dus dat spons weer helemaal in is! About Blue heeft een hele collectie met maar liefst 17 verschillende uitvoeringen, gaande van streepjes en plezante prints tot sobere effen kleuren. En allemaal met bijpassende boordstoffen, hoera! Er is zelfs sponsen biaisband, say what?!

Ik ben al een tijdje uit de kleine kinderen, maar spons zit vandaag evengoed in de volwassen collecties in mooie jurken, t-shirts, shirts, sweaters en shorts. Ik zocht voor mezelf een mooie kleur uit (Indian Tan) en ging aan de slag met twee patronen om er homewear mee te maken. Niet dat ik hoop dat er nog lockdowns komen, maar zo wat comfy kledij voor luie weekends thuis, dàt is sowieso onmisbaar.

Uit mijn eigen boek Urban Style maakte ik nog eens de Lazy London, een streetstyle, sportieve broek zonder dat het een slobberige joggingbroek is. Ik maakte die al eerder voor mezelf, en nog steeds draag ik die heel veel. Een sponsen exemplaar lijkt me het ultieme gerief voor lange dagen van zetelhangen.

Als bovenstuk koos ik voor de Strip Tee van Made It Patterns: het snelle t-shirtpatroon dat hier ook al in veelvoud van onder mijn naaimachine kwam. Ik liet de strip op de rug weg en zette er onderaan boordstof aan.

Dit ensemble was bedoeld voor herfstige weekends, maar met de huidige zomer moet ik toegeven dat ik er nù al een dag in rondhing. Het heeft het comfort van een pyjama maar ik kan er toch mijn voordeur in opendoen als er aangebeld wordt.

Spons is hot. En dat is een goeie zaak voor groot en klein, me dunkt! De perfecte lazy (zowel qua dragen als qua onderhoud) stof, met een zachtheid om u tegen te zeggen. Rep je naar je favoriete stoffenwinkel of naar About Blue! Zeg dat ik het gezegd heb.

16 gedachten aan “nostalgie met spons”

 1. Eva,
  ja, die grote luxe van ‘éponge-broekjes’ voor de kids was hier 25 jaar geleden ook aan de orde,… ideaal om ze ‘het potje’ aan te leren… 😉
  Maar lijkt inderdaad zéér comfy als ‘home-wear’ ook, MOOI ENSEMBLE !!!

 2. Ik denk deze winter een nieuwe zetelzitvoortvpyama te maken.
  Leuk idee met “spons” !

  Jouw boek : jouw eigen patroontjes ?
  Ziet er heel goed uit, maar ik heb geen tieners meer in huis…

  1. Ja, topidee voor de komende winter! En ja, mijn boek (van nov.2015) zijn mijn eigen patronen voor tieners + maat S-M-L, dus ook nog geschikt voor (sommige) volwassenen.

 3. Wat een heerlijke set. Comfy en stijlvol. Mooi!
  Jouw boek ken ik niet. Ik klik zo even op het linkje om ‘m te bekijken.
  Groet, Ilse.

 4. Zeer geslaagd kostummeke in die spons !!!
  Ik heb de broek ook ooit gemaakt samen met de Stockholm in een french Terry .Ideale pasvorm voor mij omdat ik in de kindermaten val .
  Nu ga ik ook eens een sponsen pakske maken , samen met de awesome Oslo. ..

Reacties zijn gesloten.