mijn capsule-kast : een update

In oktober 2015 nam ik kledingsgewijs een nogal drastische beslissing waarover ik jullie een half jaar later (hier) vertelde. Nu, nog eens 2,5 jaar later, blijkt het één van mijn betere beslissingen ooit te zijn. Er is sindsdien geen enkele dag meer waarop ik zucht dat ik ‘niets heb om aan te doen’, mijn kleerkast is een rustpunt i.p.v. een chaos geworden en ik voel me niet meer (zo) slecht over de bijdrage die ik leverde tot de fast fashion die vandaag de kledingmarkt beheerst.
capsule kast6

Het makkelijkste was (en is) mijn kledingaankopen beperken. Ik loop niet meer mee met de kudde, maar ik durf wel zeggen dat ik er nog steeds fashionable bijloop (hoop ik). Ik denk gewoon beter na vooraleer ik iets koop, en dat is écht niet moeilijk. Hoe dat werkt en hoe ik beslis wat ik kan/mag kopen kon je hier al lezen.
Het idee van die 50 stuks in mijn kast herbekeek ik wat. Na 4 seizoenen op die manier gekocht en gedragen te hebben werd al snel duidelijk dat ik een 10-tal stuks ofwel enkel in de lente/zomer droeg, ofwel enkel in de herfst/winter. Dus stapte ik over naar twee keer (semesterieel dus) 30 stuks. Ik zit momenteel aan een totaal van 54, dus ik weet niet of het echt nodig zal zijn. Ik mis nog wel een sweater, dus die komt er zeker nog. En verder is er ook nog een zomerbroek met bijpassend topje in de maak.

capsule kast7

Ik hou me niet krampachtig aan dat getal, ik check echt niet elke maand of ik niet over mijn 2 x 30 ga. En het is trouwens ook niet zo dat ik elk half jaar 30 nieuwe stuks koop natuurlijk. Want die bemerking kreeg ik ook al eens. Er zitten stukken bij die ik al 5 jaar en langer draag, en die het om de éne of andere reden goed blijven doen in mijn garderobe. 
Hebben jullie zin om mee te kijken in mijn kleerkast? Hier gaan we:

capsule closet 1

1. gestreepte t-shirt dress (hier) – 2. rood-bruine raven dress (hier) – 3. roze zomerjurk (h&m) – 4. grijze tricotjurk (moss copenhagen) – 5. zwarte lbd – 6. kaki festival dress (hier) – 7. bloemenjurk (zara) – 8. leopard dress (mango)

capsule closet 2

9. grijze jeans (mango) – 10. tuxedo broek (h&m) – 11. zwarte jeans (mango) – 12. zwarte sweatpants (hier) – 13. witte jeans (mango) – 14. jeans (h&m) – 15. tuxedo jumpsuit (h&m) – 16. bloemenbroek (h&m)


capsule closet 3

17. tetra dolores rok (hier) – 18. zwarte kristy rok (hier) – 19. florence flair rok (hier) – 20. gestreepte kristy rok (hier) – 21. dolores rok (hier) – 22. zwarte kanten rok (h&m) – 23. kaki tule rok (ydence) – 24. roze kristy rok (hier)

capsule closet 5

25. arrow cardigan (hier) – 26. boho cardigan (zara) – 27. gestreept hemd (mango) – 28. grijs jeanshemd (vila) – 29. jeanshemd (h&m) – 30. zwarte sweat bomber (hier) – 31. zwart hemd (h&m) – 32. bloemenhemd (hier)

capsule closet 4

33. ecru bloesje (h&m) – 34. grijze t-shirt (hier) – 35. roest topje (mango) – 36. leopard topje (vero moda) – 37. leather look t-shirt (hier) – 38. zwart topje (angel age) – 39. zwart topje (new look) – 40. kaki topje (samsoe&samsoe)

capsule closet 6

41. groene maxidress (moss copenhagen) – 42. roest maxidress (stradivarius) – 43. bloemen maxidress (stradivarius) – 44. t-shirt (looksoflena) – 45. oranje maxirok (jbc) – 46. bloemen maxirok (jbc) – 47. zwart t-shirt (hier) – 48. wit t-shirt (stanley & stella)

capsule closet 7

49. gebreide trui (nümph) – 50. gebreide trui (hier) – 51. yoga sweater (hier) – 52. zelfgebreide cardigan (hier) – 53. zwarte cardigan (sissy boy) – 54. short (h&m)

Als ik goed kan tellen maakte ik 20 van de 54 stukken zelf, daar ben ik echt super blij om. Ik zou het liefst de helft van mijn kleerkast me-made hebben, dus dan ben ik op de goede weg. De links naar de betreffende blogposts over die zelfgemaakte stuks vind je onder de foto’s.
De rest is allesbehalve fair fashion, daar ben ik me ook heel goed van bewust. En dat is voor mij trouwens ook het moeilijkste punt : eerlijke, betaalbare, trendy kleding vinden.

In één beeld gepropt ziet mijn kast er dus zo uit:

capsule closet 8

Bij mijn dochters van 14 en 16 dring ik niks op maar ik probeer ze wel bewust te maken van hoe de kledingindustrie werkt. Moeilijk hoor, aartsmoeilijk. Maar ik hoop dat ze op een dag hetzelfde zullen beslissen als hun moeder. We’ll see.

18 gedachten aan “mijn capsule-kast : een update”

 1. Fijne blogpost! Ben ook al een tijdje overtuigd van de capsule wardrobe. En de tijd die jij neemt om ze dan nog eens helemaal online te zwieren (al die foto's nemen enzo), pfff, chapeau!

 2. Ooh wat zou ik graag een voorbeeld aan jou nemen. Misschien iets voor de zomervakantie. Het fijne is dat ik stilaan wat kan doorgeven aan de dochter… dat maakt het wat makkelijker 😉

 3. Mooie blogpost om te lezen.
  Halverwege dacht ik: hoeveel stuks zou mijn kledingkast bevatten?
  Niet uitpuilend im ieder geval. Ik heb altijd liever een paar mooie items dan veel "gauw-stuk-items".
  Ik ga eens kijken en tellen … ;-).
  Groet, Ilse

 4. Hoe een ZALIG stukje om te lezen. Ik ben bezig (halfweg het boek) met heel mijn huis te KonMarie'en (is dat een werkwoord?) en hoewel ik waarschijnlijk niet met een capsule closet zal eindigen, zal het sowieso een garderobe zijn met alleen maar dingen waar ik kei blij van word.
  Hoe zit dat met schoenen en jassen en tassen? En met speciale gelegenheden zoals een feest ofzo, mag je dan wel iets nieuws kopen en gaat dat dan meteen erna mee 'in roulatie'? of hoe doe je dat? Liefs!x

  1. Jassen, schoenen, ondergoed en sportkledij zitten niet mee in 'het systeem'. Die tel ik dus niet. Ik heb wel wat vestjes en jassen, op schoenen let ik de laatste jaren ook wel. Vroeger had ik echt veel te veel schoenen maar nu valt dat wel mee.
   Echte, aparte feestkleding heb ik niet. Ik had zaterdag een feest en deed de roestbruine maxidress aan, die ik al had. Nu vrijdag heb ik een eindejaarsbal en zal ik ook weer een jurk dragen die ik heb (de groene maxidress). Dus ik koop eigenlijk niets nieuws voor een feest. Tenzij ik nu naar een trouwfeest moet van directe familie, dan zou ik dat wel overwegen.
   Tassen tellen ook niet mee, maar dat valt hier ook nogal mee van hoeveelheden.

 5. Leuk om te zien zeg 🙂 ik telde pas ook eens hoeveel kleding ik heb, het was toch meer dan ik dacht! En helaas minder tijdloze topstukken dan ik wilde. Dit is een goede reminder om er weer mee aan de slag te gaan!
  Trouwens tof dat je zoveel zelf maakte!

  1. Dankjewel! Toen ik de eerste keer telde, was ik ook van mijn melk. Iedereen denkt dat 50 stukken veel is, tot je je eigen garderobe begint te tellen… :-)) Ik ben heel content nu van mijn kast, dat uitmesten bijna drie jaar geleden werkt echt bevrijdend.

 6. Als ik dit lees en je kleerkast bekijk, klinkt het perfect logisch, maar als ik aan mijn eigen kleerkast denk dan zie ik meteen een stapel truien die al meteen de teller omhoog jaagt. Ik kan direct wel een paar pijnpunten aanduiden bij mij, ik heb massa's zwarte t-shirts omdat dat echt mijn basics zijn in de winter (met een trui uiteraard) Het lijkt zonde om goede kledingstukken die ik draag weg te doen. Vooral ook omdat ik pas was als mijn wasmachine vol zit en in mijn eentje duurt dat wat langer… Of is dat enkel een excuus? het is alleszins zo dat ik minder probeer te kopen en meer probeer zelf te maken.

  1. Dit snap ik wel kei hard. Wij hebben een wasmachine die, vooraleer het water pompt, eerst weegt hoeveel er in zit, en maar water toevoegt voor de hoeveelheid was die er is. Best. Invention. Ever.

  2. Klinkt inderdaad super logisch: in je eentje duurt het langer vooraleer je een wasmachine vol hebt. En het feit dat je graag breit, helpt ook niet 😉 Ik naaide vroeger ook meer, maar nu enkel nog wanneer ik iets nodig heb, of gewoon voor een ander. Ik zou niet weten waarom je stukken die je draagt écht weg zou moeten doen, Patricia. Mijn gevoel is alleen, en dat zie ik heel duidelijk rondom mij, dat veel vrouwen echt heel veel kleren hebben en voor elke gelegenheid iets nieuws kopen. Ik begrijp dat niet zo goed. Is dat trots? Gemiddeld dragen wij een kledingstuk 7 keer vooraleer het weggegooid wordt. Zéven keer! Dat is toch hallucinant? En ik pleit ook schuldig hoor, vroeger. De fast fashion is een vergif, en één van de grootste vervuilers van de wereld. En iedereen is zogezegd begaan met het milieu tot op het moment dat het even niet uitkomt. Dan is het Zalando to the rescue. Ik weet dat ik sommige mensen affronteer met deze uitspraken, maar so be it. Ik ben nogal direct 😉

 7. Ooh dat ziet er een mooie kleerkast uit. Allemaal te matchen en zo tof dat er veel zelf gemaakt is.
  Ik wil eerst mijn zwangerschapskilo's kwijt en ga dan ook eens mijn kleerkast aanpakken. Merci voor de inspiratie!

  1. Dankjewel! Dat vind ik inderdaad het àllergrootste pluspunt: àlles matcht. Daar ben ik trots op, dat ik dat heb verkregen. En verder: ik moet soms (zelfs vaak eigenlijk) ook op mijn tanden bijten wanneer ik iets moois zie hangen in de winkel hoor, trust me.

 8. Ha, hier zie, ik kom eindelijk lezen! Er hangt echt héél veel in mijn kleerkast, ik heb het aantal stuks niet geteld. Maar ik durf wel met de hand op het hart zeggen dat alles wat erin ligt, gedragen wordt. Ik heb een tijd geleden ook drastisch huisgehouden in de kleerkast, en alles wat te klein, niet meer mijn goesting, versleten, of wat dan ook was, is eruit gezwierd. Ik moet denk ik alleen nog wat consequenter orden met herevalueren, da's misschien eens het juiste moment nu, en meer op de 'juiste' kleuren letten. Puur uit curieusiteit ga ik straks toch eens tellen ;-). Ik neem als werkpunten voor mezelf mee: op tijd en stond evalueren, en een vast kleurenpalet aanhouden. Benieuwd hoe het verder evolueert, bij jou én bij mezelf!

  1. Keigoed Joke! Dat tellen uit nieuwsgierigheid: ik ben mee nieuwsgierig 🙂 Het vaste kleurenpalet vergemakkelijkt wél het shoppen heel erg. Ik ben op minder dan de helft van de tijd rond in een winkel. En soms vind ik wel eens iets moois uit een ander kleurenpalet maar dan is 'nee' zeggen tegen mezelf keigemakkelijk 🙂 Succes!

Reacties zijn gesloten.