sweater weather (+ capsule closet – the sequel)

Of ik het nog volhou, vroeg iemand, zo weinig kleren hebben.

glitter sweater (detail)

Het is geen kwestie van volhouden, het is een kwestie van gewoonte. Ondertussen is het al 14 maanden geleden dat ik mijn hele kleerkast aan een ontruimingstornado blootstelde en ik heb sindsdien nog op geen enkel moment moeite gehad om niét te kopen.

Ransomware_White_Screen-001


Ik liet jullie in mijn kleerkast kijken ergens in april, toen ik een maand of 7 bezig was. Ik hanteerde het 50-stuks-principe: 50 kledingstukken (jassen, schoenen, ondergoed en sportkledij niet meegerekend) waarmee je altijd goed gekleed bent. Door de keuze van de kleuren zorgt het ervoor dat eigenlijk alles met alles te combineren valt. Weinig tot geen schreeuwerige prints of kleuren. En uiteindelijk is 50 ook echt niét weinig hoor.

capsule kast7


Sindsdien veranderde er al wel wat. Op die voorbije 8 maanden werd duidelijk dat ik toch nog een aantal van die 50 kledingstukken niét droeg. Omdat ze toch niet helemaal goed pasten, ik me er niet optimaal in voelde, of ze gewoon alweer wat afgedragen bleken te zijn. Ik schrapte de volgende stukken:

– lederen mini-rok (1): te kort bevonden
– gebloemde Leandra/Katie (6) : gesmolten kamsnaps door onvoorzichtig strijken
– okeren Jessyjurk (11): niet meer gedragen sinds de communie van de Zoon in 2015 (iemand die ze wil overkopen?)
– zwart-witte jurk (13): stof geschift aan de zijnaden tot 2 keer toe

– oranje topje (25): niet meer gedragen deze zomer
– beige blouse (26): op uitgekeken

– zwarte T-shirt met quote (27): op uitgekeken en doorgegeven aan Dochter 1
– witte T-shirt met quote (29): versleten
– oud-roze T-shirt met quote (30): werd slaapgerief
– gestreept T-shirt (31): gaatjes erin, geen idee hoe dat komt
– roestbruin topje (35): versleten
– grijze skinny (36): versleten
– gescheurde jeans (39): past niet mooi
– palmboombroek (41): gescheurd aan de bilnaad (I know…)
– jeans overall (42): doorgegeven aan Dochter 1
– short (43): op uitgekeken
– roestbruine cardigan (45): versleten
– gele cardigan (46): foute kleur

Wie een beetje kan tellen merkt dat er maar liefst 18 stukken verdwenen. Dat is best veel eigenlijk, maar ik maak dan ook écht komaf met dingen die ik het laatste jaar niet droeg. Ik bewaar ze ook niet, ik geef ze door aan de Dochters als ze willen en willen ze niet: recht naar kringloopwinkel! Alleen de vuurdoornjurk heb ik nog gehouden, moest er iemand ze graag willen overnemen…
Ondertussen kwam er al wel wat vervanging voor die 18 verdwenen stuks natuurlijk. Mijn festivaljurk, mijn gebreide trui, mijn roze T-shirthet palmboomhemd en de nepleren legging werden zelfgemaakt.
Ik kocht een grijze, beige en oud-roze T-shirt, een kaki short, een jeans, een zwarte broek, een beige gebreide trui, een kaki kanten topje, een jeansjurk, een rechte zwarte jurk en een gebreide zwarte jurk. Dat is een totaal van 15 nieuwe kledingstukken sinds april, een periode waarin alweer 3 seizoenen passeerden. Ik vind dat niet slecht, want ik weet nog heel goed wat ik vroeger allemaal kocht.

glitter sweater 1


Maar ik maakte dus ook nog een sweater deze week, daar ging deze blogpost eigenlijk over. Een kaki sweater, mét glittermouwen, volgens het patroon van de Just Another Tee dat ik jullie al eerder liet zien in T-shirtversie (waar het eigenlijk voor bedoeld is).

glitter sweater

glitter sweater (collage)

De sweaterstof haalde ik bij Madeline, nadat ik echt al o-ve-ral zocht naar kaki sweaterstof die niet te dik is. De paillettenstof (in strookjes geknipt) gebruikte ik eerder voor de K3-trui voor een collega en een verjaardagstrui voor mijn nichtje.

glitter sweater 2

glitter sweater (collage2)

Het is zo’n typische weekendsweater geworden, eentje voor op vrije dagen wanneer het allemaal niet zo nauw steekt. Al kan hij eigenlijk even goed feestelijker gedragen worden, lijkt me.
It’s all in the combinations!

glitter sweater (collage1)

23 gedachten aan “sweater weather (+ capsule closet – the sequel)”

 1. Ik heb allesbehalve een capsule closet, maar raak ook niet aan 15 stukken per jaar denk ik. Ik moet precies gewoon hééééél zuinig zijn 😉 En die vuurdoornjurk, hij lijkt mij wat groot, anders voegde ik hem met plezier toe aan mijn gigacloset!

 2. Chapeau voor het volhouden, brengt volgens mij ook rust in je hoofd. Misschien eens werk van maken. Looooove the sweater!

 3. Ja, ik herken je verhaal. Ik ben ook nog steeds blij met mijn Grote Opruiming in januari en mijn capsule garderobe. Mensen doen vaak of het "zielig" is om zo weinig kleding te hebben. In werkelijkheid is het erg prettig! Je bewaart immers alleen je top-stukken…

 4. Ik heb deze zomer ook meer dan de helft van mijn kleren weggegeven en alleen de stukken gehouden die ik draag en die van kleur bij elkaar passen. Zo gemakkelijk!

  En hoewel jouw trui in een kleur is die niet in mijn kast voorkomt, zou ik er gerust een uitzondering voor maken. Chique en casual tegelijkertijd, je moet het maar kunnen.

 5. Volgende week verhuizen we eindelijk naar onze nieuwe slaapkamer met dressing! Ik ga ook eens met de grove borstel door de kast, denk ik! Die trui van jou, mag er gerust ook bij mij in! Zo mooi!

 6. Super tof! Ik hoop dat je een overnemer vindt voor je prachtige jurk, voor mij helaas te klein. Ik heb eigenlijk ook veel kleren die ik niet draag, maar ik durf ze niet wegdoen uit schrik dat er dan niet genoeg over blijft! Ik zal mijn angsten eens opzij moeten zetten precies…

 7. Super sweater! En die jurk is prachtig! Als ze mij past wil ik ze wel overnemen – ik heb namelijk ook veel kleren weg gedaan en een communicant in 2017 🙂

 8. Kijk zeg, blijkbaar doe ik aan Closet Capsule en al zonder het te weten. Ik kom bijlange niet aan 50 stukken, maar wat in de kast hangt, hangt frequent aan mijn lijf. Best makkelijk, vind ik! Ongelooflijk fijn om mee te lezen hoe jouw kast evolueert :).
  De sweater is helemaal niets voor mij, maar jou zie ik er zo in rondflaneren… knap gedaan!

 9. Knap seg, dat je zo volhoudt!
  Ik vind je vuurdoornjurk ook prachtig, maar welke maat is het eigenlijk? Je mag mij altijd een mailtje sturen (woohoobydavina@gmail.com)
  Groetjes

  1. Het was eerst een 38, wat een zak bleek. Ik versmalde ze naar 36, wat nog steeds te groot was. En toen begon ik opnieuw en maakte een 34. Wat belachelijk is, want ik draag gewoonlijk echt een 38. Ik mat ze net even na en mailde je met de afmetingen, je ziet maar 🙂

 10. Toffe trui! Ik bedenk net dat ik me de moeite had kunnen besparen om zelf een patroontje uit te tekenen, haha,… hij lijkt erg op mijn nieuw exemplaar. Alleen is de mijne breder en dus meer verhullend 😉

 11. Ik wil ook wel een proberen deze sweater te maken, maar heb (ook bij Madeline) al een dikkere stof gekocht. Heb jij je gewone kledingmaat gekozen voor de trui of heb je eentje groter genomen?
  Leuk initiatief trouwens, ik zou het zelf niet kunnen maar succes met de 50 stuks!

 12. Oh dat ik dit gemist heb zeg! Als jij die jurk nog hebt, ik ben absoluut geinteresseerd. Als sinds jij die maakte, wil ik dat stofje, maar ik twijfel teveel aan mijn eigen skills voor zo'n prachtige stof… De sweater is trouwens top! En on topic: ik heb 750 stuks ofzo denk ik. Waarvan ms 30 die ik draag? Zonde eigenlijk. Ik kan gewoon niks wegdoen… Ooit heb ik genoeg lef en volg ik je voorbeeld, het lijkt me zoveel rust in je hoofd te geven…

Reacties zijn gesloten.