de keukenhanddoek (pin it – make it #17)

Ik ben nogal fan van de Vlaamse taal. Zo vind ik het jammer dat het oer-Vlaamse woord ‘plezant’ steeds vaker aan de kant wordt geschoven door zijn Hollandse broertje ‘leuk’. Ik doe het ook hoor, vragen aan de kinderen: “Was het leuk?”. Guilty as charged.  Soms verbeter ik mezelf, soms niet.
Nu is er één Hollands woord dat ik oprecht mooier vind dan de Vlaamse versie en dat is ‘theedoek’. In mijn oren klinkt dat plezanter dan ‘keukenhanddoek’, echt. Theedoek doet denken aan koekjes en gezelligheid en, nu ja, … thee. Bij het woord keukenhanddoek denk ik aan de afwas en een vuile tafel. Ik trek mijn neus al op.

kitchen towels (collage1)


Toen hier afgelopen maand een nieuwe keuken werd geïnstalleerd kreeg ik zin in nieuwe keukenspullen. Wat natuurlijk niet kon, want er was helemaal niks mis met de inhoud van de keukenkasten en dus zou het maar al te absurd geweest zijn àlles zomaar te vervangen. Maar zo een paar nieuwe keukenhanddoeken/theedoeken, daar wilde ik mezelf wel op trakteren.

kitchen towels 1


Dus kocht ik toepasselijke stof bij Ikea en diepte een oude pin op om de hoekjes mooi af te werken. Die pin gebruikte ik uiteindelijk niet, want toevallig kwam ik deze werkwijze tegen. Ideaal. (Ongeveer dezelfde werkwijze als deze van Jo trouwens.)

kitchen towels (collage)


Ik stikte er nog een ophanglusje tussen. Niet dat ik dat ooit gebruik, maar het staat wel mooi.

kitchen towels


Ik ben content met mijn nieuwe theedoeken, maar uit gewoonte blijf ik die dingen natuurlijk gewoon keukenhanddoeken noemen. Tja, wat had je gedacht?

33 gedachten over “de keukenhanddoek (pin it – make it #17)”

  1. Ik heb altijd al handdoeken uit 100% katoen gehad, al absorbeert linnen eigenlijk beter. Deze Ikea-stof is ook 100% katoen en als je ze nog niet gewassen hebt, drogen ze (nog) niet goed af. Mijn moeke zei altijd: handdoeken en zakdoeken wassen voor het eerste gebruik! Dus dat deed ik. En ze doen hun job prima nu.

  1. Ik heb altijd al handdoeken uit 100% katoen gehad, al absorbeert linnen eigenlijk beter. Deze Ikea-stof is ook 100% katoen en als je ze nog niet gewassen hebt, drogen ze (nog) niet goed af. Mijn moeke zei altijd: handdoeken en zakdoeken wassen voor het eerste gebruik! Dus dat deed ik. En ze doen hun job prima nu.

 1. Ik gebruik nooit het woordje leuk op mijn blog, en altijd plezant!
  Heel bewust want ik vind leuk ' geen tof woord.
  En je theedoeken zijn mooi, al vraag ik me wel altijd af hoe mensen die proper houden. Bij mij zijn die na een paar keer gebruiken helemaal bevlekt en ik krijg dat er dan niet meer uit ….

 2. Is dat gewone katoen van bij Ikea ? En droogt deze theedoek dan ook je vaat ??? Allé ja, kwestie dat ik dat weet he, want hier worden ook concrete plannen uitgewerkt om de keuken hopelijk binnenkort grondig aan te pakken 🙂

  1. Ik heb altijd al handdoeken uit 100% katoen gehad, al absorbeert linnen eigenlijk beter. Deze Ikea-stof is ook 100% katoen en als je ze nog niet gewassen hebt, drogen ze (nog) niet goed af. Mijn moeke zei altijd: handdoeken en zakdoeken wassen voor het eerste gebruik! Dus dat deed ik. En ze doen hun job prima nu. Al droog ik zelden af, dus heel intensief worden ze niet gebruikt daarvoor…

  1. Ja, dat zag ik ook al aankomen! Interresant! Zeker omdat ik mijn man ("vroegah") en kind altijd uitleg dat het onhygiënisch is om je handen (bacteriën) aan de theedoek (de vaat) af te drogen… 😀

 3. Leuk! En ik ben ook schuldig aan het verhollandsen van mijn Antwerps, ik woon nu wel vlakbij de grens maar toch. Soms ben ik wel content dat de kinderen eens 'plat' praten. (Ooit zei ik eens tegen Jules dat hij niet zo plat moest praten waarop hij doodgewoon antwoordde: maar mama, ik weet gewoon niet hoe ik dik moet praten 😂)

 4. Natuurlijk horen bij een nieuwe keuken nieuwe spulletjes! Ik zou het ook doen!
  Ik vind de stof die je gebruikt hebt mooi en als ik weer eens bij Ikea kom (wat misschien maar 1x per jaar is) zal ik ook eens bij de stoffen kijken. Bedankt voor de tip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *