sew out of the box – part 3

Yes, I’m on a roll ! De goodies in die box blijven dan ook maar komen šŸ™‚ Ik had niet gedacht dat ik zo snel alles verwerkt ging krijgen, maar kijk, goed bezig dus.

De 3de lap stof van deze ‘sew out of the box – elegant’ is een prachtige zwarte tencel van Lotte Martens. Nooit gedacht dat ik blij ging worden van een effen zwarte lap stof vroeger, maar ondertussen is mijn liefde voor stof geĆ«volueerd van ‘oh, wat een schattige print’ naar ‘oh, wat heerlijk zacht en tijdloos’. Een mens verandert.

Het eerste plan was een laagjesrok (zoals de Hettie van Fibre Mood) voor Dochter 1, want dat stond al even op haar wensenlijst. Maar ze veranderde van gedachte, en plots wilde ze een rok met split. Een liefst ook met ruffles. Ik begreep helemaal niet wat ze bedoelde, maar na wat bladeren in mijn stapeltje Fibre Mood viel haar oog op de Arlette rok.

De Arlette rok vraagt meer stof dan ik voorhanden had, maar met Dochter 1 valt gelukkig te onderhandelen. Enter de Arlette-hack.

Helaas had ik niet genoeg stof, en ook niet genoeg tijd voor een echte Arlette. De rok moest mee op vakantie en – guess what – ze vertrok ’s anderendaags. Dus moeder liet haar brein werken, liet de ruffles achterwege en bedacht de simpelste rok ooit. Ik leg jullie even uit (met slechte foto’s, sorry) wat ik deed:

 1. Leg het voorpand van de Arlette op de dubbelgevouwen stof, met de rechte zijkant zo ver mogelijk van de stofvouw (zodat je de hele stofbreedte gebruikt). Let op de lengte (want de onderkant is ook effectief de zoom van je rok. Knip uit zonder naadwaarde, plooi open en naai een rolzoom aan de volledige onder- en zijrand.
 2. Plooi de stof opnieuw dicht (verkeerde kanten op elkaar).
 3. Laat de zijkanten overlappen met ongeveer 12 Ć  15cm (ik nam 12 cm) en stik de overlappende deel voorlopig aan elkaar tegen de bovenrand van de stof.
 4. Markeer de 2 zijkanten, middenvoor en middenachter (geen foto).
 5. Knip een tailleelastiek op taillebreedte, naai de korte kanten aan elkaar en verdeel hem in 4 delen (geen foto).
 6. Naai de rok aan de elastiek (met een zigzagsteek), waarbij je de merktekens van de rok en die van de elastiek laat samenvallen Ć©n de elastiek uitrekt tijdens het stikken (geen foto).

Ik nam niet van alles foto’s maar ik ga ervan uit dat jullie allemaal al een beetje naaiervaring hebben. Bovendien is het echt heel simpel.

De elastiek zat ook in de box (en is eigenlijk bedoeld voor de rechte rok die je met de french terry zou kunnen maken) dus ook nu hoefde ik geen extra fournituren te gaan kopen.

De rok was klaar op een uurtje, en na een strijkbeurt namen we meteen foto’s. Ondertussen vertrok ze – rok inclusief – op vakantie met vrienden, nadat ik veel knuffels kreeg voor ‘de kleding op bestelling’. Toch heerlijk als alles van een leien dakje loopt, niet šŸ˜‰

Nog Ć©Ć©n maaksel uit de DIY-box te gaan, stay tuned!

9 gedachten aan “sew out of the box – part 3”

 1. Knalidee !
  Hoe kom je erbij !
  Echt de max voor tieners.
  Mag ik , bij gelegenheid jouw idee stelen ?
  En ik had mijn twijfels over de bruikbaarheid van zo’n box…..maar mocht die in andere tinten komen ( donkerder) dan zou ik niet meer aarzelen. Met dank voor jouw inspirerende voorbeelden.

  1. Uiteraard mag je dit idee gebruiken, daarom deel ik ook hoe ik het deed! Dit is sowieso de ‘dark’ versie van de box want er bestaat ook een lichtere, Ć©n er zijn zelfs 2 kinderversies. In elk geval was ik zelf blij verrast met de inhoud.

 2. Inderdaad zalig wanneer snel-klaar-kledingstukken mooi uitvallen Ć©n enthousiast onthaald worden! Mooie rok!

 3. Hei, jij was uit mijn reader verdwenen, gelukkig was ik nieuwsgierig naar die rok, want ik heb die doos ook staan. Echt heel leuk gedaan!

Reacties zijn gesloten.