ein-de-lijk

Al 2 jaar stond de Bob jas uit La Maison Victor op de planning voor de Zoon. Even lang lag het patroon hier geknipt klaar. Ik moet jullie niet vertellen dat dat patroon vanzelfsprekend niet meer de juiste maat was, twee jaar later, duh. Waarom dat zo lang duurde eer die jas er kwam? Wel: de stof.

bob jas (close-up1)


Omgekeerd schaap dus. Of mouton retourné. Ik googelde dat, ja. Want zoek zo’n stof maar eens, daar op het wereldwijde web. La Maison Victor bood ze ook wel zelf aan, maar de cognac-kleurige variant (die achteraf beige bleek te zijn) was al snel uitverkocht en donkerblauw (wat dan weer zwart was, las ik bij Judith) zag ik niet zo zitten. Om een lang verhaal kort te maken: ik vond ze – na 2 jaar zoeken – twee weken geleden op het Stoffenspektakel bij een Nederlandse marktkramer die zich bijna een breuk lachte toen ik hem vroeg of hij ook een omgekeerd schaap bijhad. Dàt had ik wel ingecalculeerd, dus toonde ik een foto van de betreffende stof op mijn smartphone, waarop hij: “Aah, een teddybontje!”

bob jas (collage)

Tedyybont dus, volgens onze noorderburen. Suède aan de ene kant, schapenvacht aan de andere. Geweldig zacht en lekker warm.

bob jas (close-up)

De stof rafelt niet en is eigenlijk – door de dikte – ook niet om te zomen, dus werden alle randen gewoon geknipt gelaten. Aan die knipranden durft het schapenwolletje wel wat lossen, dus het maakproces was er eentje waarbij het leek of het sneeuwde ìn mijn atelier in plaats van buiten.
Ook na een eerste pasbeurt was het alsof de Zoon zelf in een schaap was veranderd toen hij de jas weer uittrok… Dus ik keerde hem (de jas, niet de Zoon) binnenstebuiten en kamde het beest. In de hoop dat het schaap nu stopt met ruien.

bob jas (collage1)

bob jas

Omdat de jas ongevoerd is, is dit de snelste jas ooit. Zelfs met rits en kap zat hij op anderhalf uur in mekaar. De dikte van de stof maakt dat het doorstikken ervan niet echt geweldig vlot verliep, en ook de rits inzetten was wat lastig. Maar al bij al spreken we van een succes.

Ik weet niet of de jas lang zal meegaan, zo ongevoerd en met onafgewerkte randen. Maar de Zoon is blij met zijn knuffeljas en ik ben supercontent dat ik na 2 jaar mijn omgekeerd schaap in de armen mocht sluiten.

19 gedachten aan “ein-de-lijk”

  1. Vrouw, omgekeerd schaap, ik kan me wel iets voorstellen bij het gezicht van die mens ;). Maar hé, het schaap werd verwerkt en al tot schoon gerief, meer moet dat niet zijn!
    –als je dat ooit nog eens vandoen hebt, in een stoffenwinkel niet zo vreselijk ver uit de buurt hier hebben ze dat in minstens acht verschillende kleuren, het is maar dat je het weet–

    1. Ons nationale geheugen betreft stoffenwinkelinhoud schiet in actie 😉 Topjas Eva!
      En bij de volgende (die voor Bart 😉 ) misschien afwerken met biais? Of met zo'n dikkere zijdedraad op je overlock zodat het een decoratieve overlocksteek wordt?

  2. Ben daar ook naar op zoek geweest deze winter en zonder succes. Ik kwam uit bij de term lammy. Van lam dacht ik, maar omgekeerd schaap is natuurlijk een veel betere term ��. Leek me een super idee om een jas niet te moeten voeren (lazy me). Ook wel benieuwd of hij het uithoudt…

  3. Ik maakte er vorig jaar ook een, maar knipte een verkeerde kap en het ding is nooit uit de kast gekomen. Moest je ooit nog eens een willrn maken, veel keuze in Oostende bij Verkempinck, zeker meer dan 10 soorten teddybont ?

  4. prachtig schaap 😉 die nederlanders kunnen nog wat leren van onze stoftermen, ik vond de vorige keer op het stoffenspektakel nergens french terry, bleek het er gewoon 'dikke tricot' te noemen…

  5. Leuk te lezen dat je zo'n prachtig stuk op zo'n korte tijd in mekaar kan steken! Heel mooi resultaat vind ik. Ik duim mee dat hij nog lang meegaat.

  6. Heel knap!!! Jammer dat het zolang heeft moeten duren! Ook hier in Limburg een winkel waar ze volgens mij een reeksje kleuren hebben en zeer betaalbaar 😉 Soms moeilijk als je met de term op zoek moet he…

Reacties zijn gesloten.