boyish berlincoat

Ergens in februari vroeg An van StraightGrain of ik het zag zitten om haar nieuwste jassenpatroon te maken voor een geplande blogtour. Ik zei ja, want jassen maken is plezant. Bovendien leek het me wel eens de moeite om te proberen om een meisjesjas lichtjes om te vormen tot een jongensversie. Geen idee of dat zou lukken, ik lag er ook niet wakker van want de deadline was pas 7 à 8 maanden later…

berlin coat (collage)


En dan plots is die deadline er. Heel plots. Zo plots dat ik onderweg ergens was vergeten wat ik van plan was en de Zoon dus al 2 winterjassen in zijn kast hangen had. Gekochte, weliswaar, geen zelfgemaakte.

berlin coat 1


Maar ik ben een vrouw van mijn woord, dus de Berlin kwam er. Ik maakte een tussenseizoenversie, wat betekent dat hij wel warm is maar niet zò warm dat de Zoon er vriestemperaturen mee zal kunnen trotseren. Geen extra wattine als tussenvoering, maar een dunne wol aan de buitenkant en joggingstof aan de binnenkant.

berlin coat (collage1)


Om hem te “verjongensen” (“vermannen” is een brug te ver als je mijn mager ventje bekijkt) tekende ik het patroon iets rechter. De originele lichte A-lijn maakt het jasje meisjesachtig, en bovendien heeft de rug ook nog een stolpplooi die dat versterkt. Dat van die stolpplooi had ik te laat door, maar ik loste het op door hem ook onderaan een stuk vast te stikken.

berlin coat 3


Aan de opgestikte zakken maakte ik kleppen, dat geeft een wat stoerdere indruk. En als extraatje voorzag ik een verticale ritszak aan de borst.

berlin coat 5

Berlin coat 4


De berg patches die hier nog ligt sinds toen en toen werd ook nog eens bovengehaald en ik vond er twee die wel bij de algemene look van de jas passen. Ik naaide ze (met de hand nog wel) op een mouw.

berlin coat 6


Sinds een maand of twee weigert mijn machine knoopsgaten te maken. Ik weet dat, maar toch raak ik maar niet bij Van Rooy om dat probleem te laten oplossen en kom ik dan 2 dagen voor de deadline tot de vaststelling dat een jas mét knopen en zonder knoopsgaten een beetje belachelijk is. Gelukkig is er dan (wééral) die redster in nood die met een gevoel van lichte stress dat klusje voor mij wilde klaren. Knoopsgatenellende uitbesteden: een aanrader! Nogmaals dank, Riet! x

berlin coat 7


Voor alle zonenmoeders die dus nog op zoek zijn naar een jassenpatroon: twijfel niet langer! De Berlin is hier verkrijgbaar en met de kortingscode BERLINTOUR10 gaat er maar liefst 10% van de originele prijs af.

berlin coat 8


Andere meisjes-Berlijntjes vind je sinds vorige week én de komende weken hier:(stof bij The Fabric Sales – voering bij Pauli – knopen en rits bij Veritas – patches bij AliExpress)

48 gedachten aan “boyish berlincoat”

 1. Wauw Eva, deze jas is zo zo zo geweldig! De dichtgestikte plooi vind ik een prachtig accent (ik deed dat ook bij de mijne 😉 ); de kleur en de patches en de knopen en de zakken (zeker die met de rits!) maken het echt een cool jongensstuk. Wauw!

 2. Sinds een maand of twee weigert ook mijn machine om knoopsgaten te maken. En ik geraak niet bij Mertens. Volgens mij sloten ze een pact… Tssssss!
  Mooie jas, overigens!

 3. Geniaal vind ik dit !!! Ik vond het eerlijk gezegd een beetje jammer dat ik geen Berlin voor mijn eigen zonen kon maken. Ik zag er mij echt geen beginnen aan om de Berlin te verjongsen … maar deze is gewoon de max !!! Dikke dikke merci voor de tip. De eerste die hier een nieuwe winterjas nodig heeft, is bij deze gewaarschuwd !

 4. WAAAUUW! *doethaarmondweerdicht* Eva, deze is echt zo cool! Echt geweldig met die extra details. Lap nu moet die dus ook echt op mijn to sew lijstje. grrrr

 5. Vrouw, waarom koop jij in 's hemelsnaam een jas als je zelf zo'n schoon exemplaar kunt toveren? Om maar te zeggen: ik zie die graag, amai nog niet!

 6. Yes! Knap seg!
  Zo blij dat ik de Berlin nu eens voor een jongen zie! Ik wil die graag maken voor de zoon maar wist niet goed hoe te beginnen. Nu moet ik gewoon!

 7. Té goed gewoonweg! Zo ongelooflijk schoon! En paste je aan dat kraagje bvb niets aan? Ongelooflijk schoon gerief!

 8. Een topperke die jas. Hopelijk wordt het een droge, niet te koude winter en kunnen die andere 2 jassen in de kast blijven hangen.
  Mmmm, nu ik dat zo nalees zou dat natuurlijk ook zonde zijn 🙂

 9. Zoals ik je gisteren al zei "echt deze vind ik super mooi", als je ooit niet weet wat doen zou je aan massa productie kunnen beginnen te denken.. hij zou goed verkopen 😉

 10. amai, zo tof zeg! echt goed gevonden, het is gewoon een echte jongensjas! zalig hoe je dat voor mekaar kreeg!

 11. Wauw, echt zotschoon deze! Super met de verticale rits! Je blijft één van mijn favo blogs om te volgen!

 12. I'm speechlessness with your boy's version – It's such a brilliant version!
  You really rocked this pattern!! Love it so much 🙂

Reacties zijn gesloten.