capsule wardrobe – say what?

Een half jaar geleden besloot ik iets te doen aan mijn (te) goed gevulde kleerkast. Ik zag het niet meer: wat ik droeg, wat ik niet droeg, wat bij me paste en wat niet. Te veel, te onoverzichtelijk ook. Ik deed wat opzoekingswerk over hoe dat beter kon. En anders. Met als doel nooit nog lang nadenken over wat ik ook alweer zou aantrekken ’s ochtends. Ik zocht en vond : the capsule wardrobe.
Werkelijk: een verademing. Sindsdien bazuin ik het rond aan iedereen die het wil horen: minder kleren en toch een rijker gevoel. Ik deel vandaag even hoe ik eraan begon. Ja, iets van met de grove borstel en al, dat wel. Jullie zijn gewaarschuwd.
capsule kast6

Hier komt het op neer: per seizoen (3 maanden) laat je je kleerkast uit maximaal 30 stuks bestaan (sommigen doen het met 20 of zelfs 10 stuks). Met inbegrip van jassen en schoenen. Ondergoed en sportkledij tellen niet mee, maar dat laatste heb ik niet eens dus daar hoefde ik geen zucht van opluchting voor te laten…
Maar ik deed het een beetje anders. Ik besloot om héél mijn kast (voor alle seizoenen dus) te reduceren tot 50 stuks, maar dan zònder jassen en schoenen mee te tellen. Dat was een flinke uitdaging, I tell you. Want hoewel 50 als ‘best veel’ klinkt, was de realiteit dat ik zeker het dubbele bezat.

De aanpak? Je start met 2 à 3 basiskleuren zoals wit, zwart, beige, donkerblauw, grijs… en vult dat aan met spullen in 1 extra kleurtint. In mijn geval is dat zwart, wit en grijs met daarbovenop herfsttinten: roest, oker, oranje… En jeans natuurlijk, zonder jeans kan ik niet. Al de rest gooide ik letterlijk de deur uit. Geen tussenstap (doos, zolder, kelder) voor mij: ik ging meteen all the way. Ik strandde op die manier op 49 stuks. Dat was oktober 2015. En elke keer ik een nieuw stuk wou kopen/maken, dacht ik na: 
Heb ik het nodig? 
Heeft het de juiste kleur(en)? 
Ga ik over mijn limiet? 
En zo ja: wat kan dan in ruil weg?
Mijn kast was heerlijk netjes en overzichtelijk. Drie weken geleden herbekeek ik alles opnieuw: plots zat ik toch alweer aan 52 stuks… Tja. Ik besloot dat wat ik sinds oktober niet gedragen had aan zogenaamde winterkledij òòk weg moest. Ik kwam uit bij 47 stuks waardoor ik 3 nieuwe dingen kon kopen/maken voor de lente/zomer.
Voor jullie opgelijst:

capsule kast


rokken
1. zwarte lederen minirok – 2. jersey pencil skirt – 3. zwarte lederen plooirok – 4. jeansrok – 5. zwarte rechte rok – 6. gebloemde overslagrok – 7. tule rok – 8. gebloemde maxirok – 9. oranje maxirok – 10. zwarte jersey maxirok – 11. gestreepte jersey maxirok

capsule kast1


jurken
11. okeren jurk – 12. zwart-witte minijurk – 13. zwart-witte rechte jurk – 14. lbd – 15. leopard hemdjurk – 16. lichtroze zomerjurk – 17. gestreepte jersey jurk – 18. leopard zomerjurk

capsule kast2


bovenstukken
19. zwarte blouse – 20. witte blouse – 21. geruite blouse – 22. jeanshemd – 23. leopard bloesje – 24. zwart bloesje – 25. oranje bloesje – 26. beige blouse

capsule kast3


t-shirts en topjes
27. zwart met quote – 28. lichtroze met quote – 29. witte met quote – 30. oud-roze met quote – 31. gestreept – 32. zwart mouwloos – 33. flamingo’s – 34. roestbruin zijde – 35. roestbruin

capsule kast4


broeken en shorts
36. skinny jeans – 37. zwarte skinny – 38. grijze skinny – 39. gescheurde jeans – 40. lichtblauwe skinny – 41. palmboombroek – 42. jeans overall – 43. shorts

capsule kast5


sweaters en cardigans
44. grijze trui – 45. roestbruine cardigan – 46. gele cardigan – 47. oversized roestbruine cardigan – 48. roze bernadette – 49. beige cardigan 50. nope sweater – 51. muze sweater

Ja, 51 in plaats van 50. Tellen was nooit mijn sterkste kant. Er zal dus iets weg moeten want ik ben consequent. Waarschijnlijk wordt dat nummer 5 wegens versleten, nummer 12 wegens (als ik eerlijk ben) te kort voor mijn leeftijd, of nummer 40 wegens niet skinny genoeg. Of nog beter: alledrie!
Roze drong ook stiekem mijn uitgekiend kleurenpallet binnen. Maar ik laat het, ik ben namelijk zot van roze en zolang het niet té wordt…
En ik beken dat ik ook wel een hele hoop jasjes en vestjes heb: jeans, gekleed, leder, kort, lang… Op vlak van schoenen is mijn ergste periode wel voorbij, ik probeer er niet in te overdrijven. Ik hoef echt geen pumps in alle kleuren van de regenboog (meer) te hebben. Alhoewel ik nog steeds op zoek ben naar het ultieme tijdloze zwarte paar, I admit.

capsule kast7

Niet alles wat ik in de kast liet hangen is recent. Zo draag ik jeans 38 al zeven jaar, rok 4 al tien jaar en topje 23 al vijf jaar. Ik gooide ook niet àlles weg maar schoof wat stukken door naar Dochter 1, en stak één blouse (te krap) en twee zelfgemaakte jurken en een rok (te weinig gedragen) in een doos ter bewaring.

Is dat nu moeilijk, zo’n capsule closet bewaken? Welnee, vooral ook niet omdat 50 stuks eigenlijk best wel meevalt. Toen ik mijn kleerkast vooraf telde, viel ik steil achterover van het aantal… En eerlijk: we kopen met z’n allen gewoon ook écht te veel. Stukken van een paar euro’s die dan ook maar een paar keer gedragen worden, who needs them? Ik hou vol, voorlopig heb ik er alleen maar deugd van!

Ransomware_White_Screen-001

56 gedachten aan “capsule wardrobe – say what?”

 1. Ik vind het nog altijd dapper klinken. Al zou het mij ook wel lukken denk ik. Als ik eens de moed zou vinden om eraan te beginnen 🙂 (An)

 2. Ik doe het anders, ik gooi niks weg en draag alles wat in mijn kast hangt , ik koop amper iets bij tot iets echt versleten is. Na het zien van de film " the real cost" heb ik ook beslist om zo veel mogelijk fair trade te kopen en alleen als ik iets nodig heb. Dat is voor mij echt een hele grote verandering, want ik kocht vroeger echt elke week nieuwe kleren.Van al dat geld wat we nu uitsparen gaan we op reis. 🙂

  1. Ik zag The Real Cost nog altijd niet, en ik vrees dat ik daar ook super slecht van zou zijn… Wel super, wat je doet! Dat fair trade kopen vind ik moeilijk, echt. Maar ik denk nu wel 10x na voor ik iets koop en focus me ook niet op die 50. Zo van "Ah, ik heb maar 47 stuks dus ga ik snel 3 stuks shoppen!", nee dat doe ik dus ook niet. En ik draag nu wel alles wat ik heb, terwijl dat een half jaar geleden niet het geval was…

 3. Ik ben nogal zuinig op mijn kledij, en zal alles dragen tot het uiteenvalt. Bij mij ligt er dus niet zoveel op overschot. Bij de wederhelft daarentegen …. Kdenk dat hij ne keer bij u in de leer moet!

  1. Serieus? Hier ook zo eentje… Laatst telde ik zijn hemden: dat waren er dus bijna evenveel als mijn héle garderobe. Schandelijk.

 4. Hoe doe je dat als naai blogster? Naai je weinig voor je zelf, of heb je nog zelfgenaaide dingen weg gedaan?

  Ik zou ook best een flink aantal kledingstukken weg kunnen doen. Als ik kijk naar wat ik regelmatig draag dan is dat:
  voor werk: een zwarte pencil rok, een zwarte jurk, nog een zwarte jurk, zes verschillende tops (zonder mouw of met korte mouw), twee nette broeken (blauw en rood). En dan heb ik vier verschillende jasjes en twee vesten die het geheel nog wat afwisseling geven.
  Voor thuis: vier korte broeken (waarvan 2 bijna versleten, dus die moeten weg), drie shirts met lange mouw, drie shirts met korte mouw, vier truien/vesten. Een feestjurk voor speciale gelegenheden, twee rokken voor makkelijk (niet net genoeg voor het werk). Twee lange spijkerbroeken (waarvan 1 met groot gat die eigenlijk weg moet) die ik al 4 jaar afwisselend draag en twee trainingsbroeken.
  En heel veel sportkleding, waarvan ik een groot gedeelte nooit meer draag.

  de rest draag ik nooit meer wegens te klein of zit niet meer lekker (na twee zwangerschappen is mijn lichaamsvorm wat veranderd), of te lastig (bloesjes die je iedere keer moet strijken voordat je ze aantrekt).

  Dus jouw post geeft me inspiratie om nog wat dingen weg te gooien! dank je wel!

  1. Je zegt het zelf: je draagt veel niet, dus weg die handel! Wat ik naaide voor mezelf hangt ertussen, en ik deed 2 zelfgemaakte jurken, 1 zelfgemaakte rok en 1 zelfgemaakt bloesje in een doos. Te krap of te weinig gedragen. Maar ik kreeg het niet over mijn hart om ze écht weg te gooien. Twee zelfgemaakte sweaters gaf ik aan mijn dochter.
   Succes ermee!

 5. Wat goed en inspirerend! Ga ik ook doen, een mooie start voor de vakantie ; ) Ik koop al een tijdje een stuk minder, maar het uitzoeken van de kast blijft er bij #zooi

 6. Waw, bravo! Ik zou ook niet toekomen met T-shirts en cardigans, denk ik. Wassen doe ik alleen in het weekend (het hele weekend lang, dan wel). Maar aan de andere kant draag ik nauwelijks nog rokken sinds ik les geef en blijk ik voldoende te hebben met een 3-tal broeken. En dan de kleedjes die ik nooit aan doe…

  1. Ik moet om de 2 dagen wassen want ik heb geen droogkast. En zo'n was drogen in de winter, dat duurt al snel een héle dag…
   Uiteindelijk is deze garderobe écht haalbaar, ik heb totaal geen moeite met het aantal. Het is eigenlijk gewoon een knopje in je hoofd omdraaien. Ik shopte vroeger graag en vaak, nog steeds hoor maar ik koop gewoon minder en kijk meer. En plots kan ik meer koffietjes drinken ondertussen 😉

 7. oh slik, mijn hart bloedt al als ik aan weggooien denk.
  sinds ik zelf kleren maak (en geen kinderen heb dus de begunstigde dat ben ik of mijn wederhelft) groeit die kleerkast exponentieel
  ik durft echt niet te tellen hoeveel stuks ik heb maar ik gok dat ik (winter en zomer enz bij elkaar wel) alleen al 50 bovenstukjes (in de zin van t-shirts, bloesjes, dus geen truien) bezit…
  ik zal ooit wel kuis houden, ooit 😉
  maar chapeau dat je het kan

 8. Interessante dingen om over na te denken. Met wat verbouwingen in het vooruitzicht zou ik dat ook eens moeten doen … De kleerkast, daar ging al één keer met de grove borstel door, alleen moet ik die spullen nu wel dringend wegbrengen naar de kringloop.
  Dat laatste item, die kleren van enkele euro (en zelfs meer) die na 2 wasbeurten zelfs niet meer kunnen doorgaan voor een deftige poetsvod, daar doe ik toch al even aan mee 🙂

  1. Dat laatste valt voor mezelf ook mee, maar dàt aan pubers die er absoluut willen bijhoren uitleggen… Niet makkelijk vind ik!

 9. Wow! Ik vind het superinspirerend wat je doet! IK heb al veel over capsule wardrobes gelezen en ik lijk er maar niet genoeg van te krijgen. Door op erasmus te gaan heb ik een half jaar uit een valies geleefd en dan besef je zelf dat je toekomt met een kleine garderobe, als die maar goed is samengesteld. Ik had zo'n 20 stuks voor de winter. Puur kledingstukken bedoel ik dan, geen accesoires of schoenen.

  Ik vind het wel moeilijk om thuis de lijn door te trekken. Versleten of slecht passende kledij kan ik nu toch al wegdoen zonder schuldgevoel, maar de rest blijft moeilijk. ALs er iets nog draagbaar is, verschuift het naar de sportstapel. Maar nu heb ik wel 10 looptruien terwijl één keer per week lopen al een hele opgave is… Maar wegdoen, oh nee!

  1. Ik vond de eerste stap het ergste. Maar toen die geordende en minimale kast zo'n positief effect had op mijn gemoedstoestand lukte dat als niks.

 10. Hier ook een hele tijd geleden de kast opgeruimd. Ik maak daar ook meteen korte metten mee. Weg wat er al te lang in hangt.
  Ik zou eens moeten tellen, maar denk dat ik zeker niet boven de 50 stuks ga zitten. De echtgenoot is hier jaloers op mijn deel van de dressing 😉 Er hangt weinig in, en alles mooi op kleur, een zaligheid. Geeft gewoon zoveel orde en rust alleen al maar door er naar te kijken 🙂

 11. Oh dat moet ik eens gaan doen,tellen in mijn kleerkast maar ik zit een stuk boven de 50 daar ben ik zeker van 😉 Misschien een goed idee om in het weekend eens opruiming te houden…

 12. Ik moet dat ook eens dringend doen. Maar 50 stuks, dat haal ik nooit…
  Btw, je hebt een beetje vals gespeeld, ik zie nummertje 11 op foto 1 en 2 ?

  1. De basis voor jou: wit en beige, aanvullen met poederkleurtjes (mint, roze, lichtblauw).
   Voilà. Graag gedaan! 😀 😀

 13. Wauw ! straf ! heel staf !
  Ik doe bij de gruttekes regelmatig kastopkuis, omdat mijn reuzen echt supersnel overal uitgroeien, maar in mijn eigen kast…. ik koop wel niet vaak iets nieuw, maar ik doe haast nooit iets weg, dus over de jaren groeit dat dan toch aan…
  Als ik nog eens een (zeldzame) opruimkriebel krijg weet ik waar te beginnen …

 14. Oh, keigoeie tip! Ik ging al eens met de grove borstel door mijn kleerkast toen ik vorig jaar verhuisde, maar met een nieuwe verhuis in het vooruitzicht is dit echt een goeie tip! Chance dat sportkleren niet meetellen want ik heb wel massa's yoga-outfits en die ook echt wel nodig want ik ga soms 4-5keer per week en ik was vaak maar om de week of 2 weken. Ik denk dat ik er dit weekend al werk ga van maken! Alles wat ik sinds de vorige verhuis niet droeg, gaat eruit!

 15. Knap gedaan! Super zo'n opgeruimde kast. Geeft direct rust vind ik. Maar of ik het kan weet ik niet. 🙂

 16. Ik zou er ook eens aan moeten starten maar ik ben zo erg he, dan denk ik: ah maar dat is nog goed om in de tuin te werken. Of: hier kan ik de gang nog eens in schilderen. Of: ideaal voor in de zetel te hangen (alsof dat ooit gebeurt en dan nog ben ik te lui om me 's avonds in avondoutfit te gaan omkleden). 🙂 Ik snapte het alleen niet goed met de kleuren, dus je maakt een vast kleurenpallet en wijkt hier zo weinig mogelijk vanaf?

  1. Dat klopt. Ik nam wit, grijs en zwart als basis. Als herfsttype sta ik het best met herfstkleuren : oker, kaki, oranje, roest… (de kleuren van herfstbladeren) en daar wijk ik zelden vanaf. De enige extra kleur die ik toelaat is roze, dat is mijn gebrek 😉

 17. Ik heb vorig jaar voor het eerst (sinds lang) eens grondig mijn kleerkast opgeruimd. Vorige maand heb ik dat nog eens gedaan en kon ik weer een hoop zaken weggooien die ik de voorbije maanden niet gedragen heb. Toch zit ik nog steeds ver verwijderd van 50 stuks. Als ik jou kast zie lijkt het mij anders wel het perfecte aantal. Overzichtelijk, alles bij elkaar passend … ik denk dat ik mentaal stilaan klaar ben voor de capsule wardrobe. Ik weet dus wat te doen dit weekend 🙂 Bedankt voor de inspiratie!

  1. Het is ook echt het perfecte aantal: uitgaan van jouw kleuren zodat alles bij elkaar past en meer kiezen voor tijdlozere stukken. Wat niet wil zeggen dat je de mode niet kan/mag opvolgen, want dat doe ik zeker wél. Maar op deze manier blijft het gewoon overzichtelijk en sta ik 's ochtends (raar maar waar) nooit meer voor mijn kast te zuchten dat ik niks om aan te trekken heb!

 18. Ik heb deze morgen 2 zakken gevuld met kleren uit mijn kleerkast wegens,niet meer mooi of ik draag ze al 1 à 2 jaar niet meer 😉 Maar er hangen er toch nog meer in dan bij jou ….

 19. Ohjee, knap dat je die stap gezet hebt… dat zie ik mezelf nog niet doen. Ik zou veel te hard twijfelen voor welke kleuren ik zou gaan, wat zou mogen blijven en wat moet gaan…

  Ik begrijp wel dat je je schoenen en jasjes niet meegerekend hebt 😉

 20. Chique… dat ga ik ook eens moeten doen… al moet ik eerst nog een stapeltje maken met kleren waarin geschilderd mag worden en dan een stapeltje "zsazsa kleren" (voor in den hof ;-)) en misschien ook nog een paar stuks voor in huis die bestand moeten zijn voor kwijl, pritt en snotte bellen… aaagghhh hopeloos dus!!!

 21. 'T is beslist! Ik doe mee. Ik weet alleen niet welk type ik ben, winter of herfst. En hoe meer ik opzoek erover hoe meer ik twijfel. ?

 22. Ik ben na het lezen hiervan er ook direct aan begonnen. Door tijdsgebrek ergens halverwege gestopt maar het ziet er nu al veel beter uit. Merci voor de inspiratie!

 23. Ik heb 2 jaar geleden met Hendrikje mijn kast uitgemest. 5 volle vuilniszakken naar kringloopwinkel. Geeft idd een bevrijdend gevoel. Maar ik zit nog lang niet aan de capsule closet. Je geeft me goesting om er toch eens helemaal voor te gaan…. Vooral eerst op zoek naar mijn basiskleuren dan…

 24. Ik zou eens moeten tellen, maar volgens mij kom ik echt niet aan die 50. 4 broeken, 6 kleedjes, 10 shirts en 10 vestjes en 1 rokje moet het zowat zijn volgens mij. Qua kleuren ben ik ook vrij consistent, donkerblauw, rood, wit zijn echt wel de basis, ook aangevuld met grijs en herfstkleuren wegens herfsttype. En een uitschieter in het oudroze en appelblauwzeegroen. De kasten van de vent en de kinderen daarentegen, dat is echt overload! Maar er moet toch voor iemand genaaid worden?

 25. Echt ongelooflijk. Ik zie dat jij heel weinig t-shirts hebt, ik heb er veel, voornamelijk zwarte om te combineren met mijn gebreide truien en rokjes.

 26. inspirerend 🙂 ik reduceerde net met marie'ke 😉 en daardoor gaat het hier ook al vlotter 's morgens en kan ik in de winkel veel sneller zeggen neen… maar mss moet ik de stap naar dit toch nog eens doen ook… dat overzicht in je kast, waw… en je hebt eigenlijk best nog veel… Good job 🙂

 27. Ik mestte mijn kast onlangs al eens uit, maar zonder aan tallen voorop te stellen. Er ging veel weg, en ik denk dat ik nog steeds vlotjes op een stuk of 100 zal uitkomen – jassen en schoenen niet meegeteld. Ik zou het ook eens moeten bijhouden wat ik niet draag, en dan streng zijn voor mezelf… maar 50, no way dat dat me ooit lukt!

 28. Oh, wauw, respect! Er zijn waarschijnlijk geen 50 stuks in mijn kast die ik werkelijk draag, maar … ik kan echt niets weggooien, vreselijk! Vanmorgen dacht ik nog: Els, je hebt tien sweaters, is dat echt nodig? 😉

Reacties zijn gesloten.