relativi-tijd

Tijd. Niemand heeft het. Iedereen wil het. Ik lees en hoor het overal.

Ik ook, ik heb altijd tijd te kort. 
Nochtans is dat de vraag die ik het meest en vaakst krijg, soms bijna verwijtend:
Waar jij de tijd toch haalt om te doen wat jij allemaal doet! 
Tja. Ik lach dan altijd een beetje schaapachtig, want ook mijn dagen bestaan uit slechts 24 uur. Waarvan ik er graag minstens 8 in bed doorbreng (slàpend, jawel) en 2 uitgeteld in de sofa ’s avonds. Verder heb ik ook een huishouden te runnen (nee, ik heb geen poetsvrouw), drie kinderen om voor te zorgen (of vier, ’t is al hoe je het bekijkt 😉 ) en een job. Ik werk slechts 60%, maar ik probeer die job wél met volle overgave te doen. Dat moet ook, want als je voor de klas staat is een off-day geen optie. Nooit.

xmas stuff (tree hangers)


Enfin, toen men me op school vroeg om net zoals vorig jaar handgemaakte spulletjes voor het kerstmarktje te voorzien, zei ik (bijna automatisch): Sorry, ik heb geen tijd. Maar al snel voelde het aan als nee zeggen tegen Kommaraf, het lokale voedselbedelingspunt dat de volledige opbrengst krijgt.
En tijd is relatief, toch?

xmas stuff (collage2)


Met andere woorden: ik dook in mijn restjesmand en knipte tussen het eten maken door lapjes stof. 
Om te pauzeren tijdens het verbeteren van examens stikte ik wat. 
Ik plaatste kamsnaps terwijl de soep stond te koken.
Vulde minikerstboompjes met pandavulling op een ochtend voor ik naar het werk vertrok.
En ik legde de smartphone een paar uur weg, wat me minstens 15 minuten opleverde.
Ik vond dus tijd.

xmas stuff

xmas stuff (collage1)

Zwart-witte Tilly’s en kerstboomhangertjes die een beetje geld zullen opbrengen voor een VZW die àltijd tijd heeft voor anderen.

xmas stuff - tilly

xmas stuff (tree hanger)


Alvast fijne kerstdagen en véél tijd gewenst in 2016!

33 gedachten aan “relativi-tijd”

 1. Ik leef met smartphone maar gebruik die meestal alleen als telefoon, maar ik kan geloven dat wegleggen jou veel tijd oplevert 😉 Lief zeg, jouw werk voor het goede doel! Moest je bij mij bloggen, ik zou er het label "vijfminutenproject" aanhangen. Ongelooflijk hoeveel naaiwerk je gedaan krijgt als je die kleine momentjes aan elkaar rijgt!

 2. Ik ben het helemaal eens met het idee dat je tijd kan maken, waar je dat zelf wil. Ik ben ook leerkracht in het middelbaar, dus dat idee van het met volle overgave doen kan ik ook volgen. Je hebt wel echt een hart van goud, in deze toch wel drukke tijden, tof gedaan! Ik ga nog wat verbeteren nu 🙂

 3. heel leuk zeg

  Hier werd ik ook geronseld om kostuums te maken voor de lokale balletschool en hun optreden van januari….het komt soms niet goed uit maar neen voelde bij mij ook als geen optie

 4. Oooh ja dat verwijtende toontje… zo herkenbaar 😉 Hier ook geen poetsvrouw of strijkdienst, 4/5de job en mama van bijna 4 mini's. Maar ne gouden man in huis! Dat moet gezegd! Hij steunt me in alle professionele keuzes, verdraagt alle creatieve uitspattingen en laat letterlijk en figuurlijk alles vallen voor zijn kids! Da's mijn geheime wapen 😉

 5. Naar die kerstmarkt komen had ik maar wat graag gedaan, wat een schoon gerief 😉
  en tijd te kort, daar kan ik volledig over meespreken… ik hoop dat het hier betert, daar heb ik echt behoefte aan! tijd, ons kostbaarste bezit X

 6. Zoooo herkenbaar! Ik verbeterde net mijn laatste examens en zo'n projectjes gebeuren bij mij ook vaak letterlijk tussen de soep en de patatten!
  Jouw tussendoorprojectje is alleszins heel erg mooi geworden!

 7. Nagels met koppen sla je daar Eva. Zo herkenbaar. Ik lach schaapachtig met je mee. Maar hé, je produceerde weer prachtige dingen. Ik duim voor veel geld in het laatje!

 8. heel herkenbaar!! ik denk dat ook altijd bij andere mensen, maar tegelijk vragen anderen het ook vaak aan mij.. grappig wel 🙂 Ik vind het alleszins mooi dat je hiervoor tijd gevonden hebt!! 🙂 hopelijk brengt de actie veel op!! Het wordt dezer dagen weer heel warm… 🙂
  ik zag trouwens je leuke foto op de site/blog van zilverblauw, de xmas2015 pagina, leuk! Ik stuurde net ook een fotootje in 🙂 Zo mooi allemaal he!!
  (http://lilliepawillie.wordpress.com)

 9. braaf schaap eh gij 😀 Elk jaar ben ik zo stom om weer Ja te zeggen als ze mij vragen of ik de kostuumkes voor het schoolfeest wil helpen maken…

 10. Tijd heb je niet, tijd maak je. Dat is mijn standaard antwoord. Ik heb géén spic en span huis, sorry, geen tijd daarvoor. 🙂 Schoon gerief!

 11. Super mooi gemaakt! Het is inderdaad allemaal relatief. Wat absoluut niet wil zeggen dat het evident is om toch die tijd te vinden. En de mensen bij Kommaraf waarderen het, ik weet het absoluut zeker (en dat komt uit goede bron).
  Alvast zalig mooie feestdagen gewenst met tijd voor de mensen waarom je geeft!

Reacties zijn gesloten.