STHLM mini-guide

Stockholm stond al een tijd op mijn citytrip-lijst. Dus het moest er eens van komen natuurlijk. En dat het een succes was!

STHLM mini-guide 1


De Husband en ik verbleven in een klein appartement in de wijk Östermalm dat we huurden via – weeral – airbnb.

STHLM mini-guide 2


De perfecte uitvalsbasis voor de stad die – voor mij toch – wat ingewikkeld aandoet. Het duurde even vooraleer ik zicht had op alle eilandjes en wist waar welk gebouw ook al weer te vinden was.

STHLM mini-guide 3

De oude stad, oftewel Gamla Stan, maakte op mij echt indruk. Smalle straatjes met huizen in de rode en gele kleuren die zo typisch Scandinavisch zijn, I like! Erg toeristisch, dat wel, maar voor een paar uur kan ik daar mee leven.

STHLM mini-guide 5STHLM mini-guide 4

We aten op een heerlijke plek : Hermans Trädgard (de tuin van Herman) in de wijk Södermalm. Een vegetarisch restaurant waar je een vaste prijs betaalt voor een uitgebreid buffet én zomerse groentenbarbecue, aanschuift aan tafels in de serre of in de tuin en geniet van een schitterend uitzicht over Stockholm.

STHLM mini-guide 6

Een andere topper bleek ook een tuin : Rosendals Trädgard, bij het Rosendal Slot op het groene eiland Djurgarden. Een absolute aanrader, voor mij het mooiste plekje van Stockholm!

STHLM mini-guide 7
STHLM mini-guide 8+STHLM mini-guide 8

STHLM mini-guide 9

De tuin op zich is prachtig en heeft een winkeltje en lunchcafé. Het is er zalig zitten in de boomgaard, tuin of bij regenweer in de kassen. De sfeer is er zo relaxed! Evamaria Heaven, zei de Husband. En gelijk had hij.

We shopten ook, hoe kan het anders. Al hielden we ons in en deden we veel aan windowshoppen, wat ook plezant kan zijn.

STHLM mini-guide 10

STHLM mini-guide 11

Enkele leuke adressen :

1. Design Torget (designobjecten )
2. Urban Outfitters (voor het interieur!)
3. Snickerbacken 7 (winkel én leuk koffie- en lunchadres)
4. Granit (allerlei inpakdingen)
5. Grandpa (conceptstore)
6. Apartment (geen website – hebbedingen)
7. Coctail (kitsch hebbedingen)
8. òveral hippe scandinavische interieur- en meubelwinkels
De Zweden kennen iets van koffiedrinken, de koffiebars liggen dik bezaaid en je drinkt géén koffie zonder iets zoets erbij. “Fika” doen lijkt er wel een sport. Niet erg, vonden wij.
We bezochten twee musea. Het Fotografiemuseum op Södermalm (met een geweldig museumcafé en dito buitenbar) en het wereldberoemde Vasamuseum op Djurgarden waar je achterover valt van het indrukwekkende 17de-eeuwse schip de Vasa.
We huurden een stadsfiets, om sneller méér te kunnen zien. De citybikes hebben prima voorwaarden hiervoor.

STHLM mini-guide 12

Stockholm is niet goedkoop, en dat is het enige minpuntje aan de stad. Verder niks dan lof, ik ga zeker nog eens terug, ooit.

Andere blogs waar ik mijn planning mee opmaakte:
Joelix
Mama Van Vijf (kindvriendelijke tips)


Op mijn Pinterestbord “to go to” vind je nog meer adressen.

17 gedachten aan “STHLM mini-guide”

 1. Bedankt voor de leuke mini-guide!
  Wij waren er tien jaar geleden ook al eens, daar werd ik ten huwelijk gevraagd!
  En 't is inderdaad duur. Wij zochten toen een betaalbaar hotel en we belandden in een kamer waar ik met gestrekte armen de twee muren tegenover elkaar kon raken. 😉

 2. Stockholm staat hier ook nog op de to do lijst. Wij zaten vorige week een weekje in Kopenhagen en ook al was het weer niet geweldig, we hadden een super vakantie. Ook via Airbnb.
  Trouwens in scandinavische landen is windowshoppen een must 😉

  Momenteel loopt op mijn blog een give-away. (me-timebyseija.blogspot.com)

 3. Stockholm staat ook nog op ons verlanglijstje (voor over een paar jaar …). Dank voor de tips, die pin ik meteen!

 4. Wat een heerlijk zonnig verslag! En leuk dat je van mijn mini-guide gebruik hebt gemaakt, Eva Maria. Ik ga graag weer 'n keertje terug, het is zo'n fijne stad!

 5. Je hebt dat heel mooi vastgelegd! Hoe lang zijn jullie geweest? Of beter: hoe lang zou je moeten gaan om deftig te kunnen city-trippen in STHLM?

  1. Wij waren er bijna drie dagen en dat was al best oké. Toch zou ik er minstens vier aanraden, zeker als je ook wat musea wil doen en wil shoppen. De grote winkelstraten deed ik bv. niet wegens tijdsgebrek. Aan de andere kant: als je fietst kan je veel doen op korte tijd, maar in sommige buurten wil je ook gewoon rondslenteren, toch?

 6. Oh super! Lijkt me een zalig reisje en spreekt me meteen aan! En jou foto's zijn toch altijd zo fantastisch hé!

 7. Ik ging er net voor kerst heen. Ook zeker aan te raden! De hele kerstsfeer en kerstmarktjes zijn geweldig. (Wel koud!!!)
  Bij coctail kocht ik toevallig zo'n portemonnee; blijkt die uit nederland geïmporteerd te zijn en in België dan ook veel goedkoper te zijn. Maar het is een geweldig winkeltje. Super foto's, ik krijg meteen zin om ook eens in de zomer te gaan!

Reacties zijn gesloten.