de teenager (kcw #2 – spring 2014)

Gisteren werd ze twaalf.
Jongens toch. Wanneer is dat gebeurd? En hoe cliché klinkt dit ook weer?

Het wordt lastig ook, kleren voor zo’n prille tiener. Niet dat er geen aanbod is, maar de collecties in de ketens staan me meestal niet meer aan vanaf maat 140. Te schreeuwerig. Te Lolita. Te mainstream. Te tuttig ook dikwijls.

teenager dress (+ jacket - portrait)

Dan probeert een mens zelf maar iets. Het aanbod aan tienerpatronen is mager, dus doe ik aan denk- en knutselwerk. En liefst niks te moeilijk.

teenager dress (full)

Zoals het vergroten van het grootste Gingerbread-patroon, maar dan zonder de mouwen.

teenager dress (full - portrait)

En daaraan een rimpelrokje, niet té wijd en vooral “niet te láng, mama!”.

teenager dress (detail)

Met echte knopen uiteraard, want kamsnaps zijn “toch een beetje voor kleuters”.

teenager dress (detail buttons)

Alleen het afwerken van de armsgaten was een gepruts. Ik wilde geen voering of beleg en geen zichtbare biais. Dus spiekte ik in winkels en fabriceerde uit de stof van de kraag een heel smal biaislint dat ik dan aan de binnenkant van de armsgaten stikte.

teenager dress (sleeve detail)

Het staat haar, die geknutselde jurk. Nog een beetje finetunen en dan denk ik dat er zo nog eentje maak.

teenager dress (+ jacket)

(stof via een FB-aankoop – knopen geruild met haar)

51 gedachten over “de teenager (kcw #2 – spring 2014)”

 1. hip hip hoera! en wat een mooie jurk!!
  Hier ook kleine tienermeisjes waarmee de zoektocht naar kledij niet altijd even vlotjes verloopt. Bij Zara vinden we wel meestal een gemeenschappelijke goesting, niet te fel en zachte kleuren (ben ik momenteel heel erg fan van)…

  1. hier zelfde probleem, kort en niet wijd en liefst een broek … Zara en H&M vallen in de smaak, bij de duurdere dingen heb ik (en mijn dochter) al leuke dingen gevonden bij AO, Scotch Rebelle en Finger in the Nose (girly met een stoer randje) !

  2. Leuke jurk trouwens, zou bij de dochter ook in de smaak vallen … in de nieuwe La maison Victor staat er een jurk in tricot (Candy jurk- kort, niet zwierend) die ik heb gemaakt in grijze glittertricot en ik scoorde mega 🙂

 2. Mooie afwerking! Ziet er helemaal niet geknutseld uit. Hoe stik je de overgang van de top aan de rok? Ik ben al even op zoek naar een patroon met polo sluiting.

  1. Ik stik het knopenpad onderaan horizontaal al wat vast met een voorlopig stiksel en heb ook al de knoopsgaten gestikt. Een bijna afgewerkt hemd eigenlijk, maar niet omgezoomd. Dan is het gewoon een bovenstuk en een rokdeel aan mekaar bevestigen zoals gewoonlijk.

 3. Waaw, echt mooi! Jij kan het gat in de markt dichten! 😉 Hier herkenbare problemen met de oudste. Alleen is haar smaak ook nog wat wispelturig: het ene moment stoer tienerachtig, het ander moment toch nog klein kleurrijk meisje. Ze is nog maar 8, maar past al niet meer in een 140.

 4. Hier hetzelfde probleem met twee tienerdochters van bijna 13 en 14 jaar. Momenteel staat er een februari jurk uit Little miss Y's wardrobe op de planning voor mijn bijna 13-jarige. In maatje 32.
  Jouw probeersel is trouwens goed gelukt als je het mij vraagt.

 5. Prachtig ! Heb hier net hetzelfde aan de hand, dochter van tien met maat 152/164, wat aangeboden wordt in de winkel strookt niet met haar leeftijd. Mocht je jouw patroontjes ooit verkopen : je hebt alvast mij als klant !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *