de jas

Of er nooit eens iets mislukt als ik naai.
Maar jawel, gij.
En waarom ik daar dan nooit over blog.
Mijn ego, tiens.


En niet dat mijn laatste naaisel een miskleun is, integendeel zelfs. Nee, ik maakte een prachtjas. Het liep pas mis toen Dochter 2 hem aantrok. Te klein. Echt veel te klein. Dju toch. Ik vloekte, en 13 madammen vloekten van op afstand met mij mee.

jackie (full)

Van in het begin:

Met 14 trokken we naar zee, voor een weekend vol creativiteit en met heel veel goesting. Alleen had ik niet echt grootse ambities: wat dekentjes, kussenslopen, eventueel een rokje. Tot Dochter 2 met een dramatische blik in haar ogen haar winterjas met e-nor-me scheur toonde. Uit mijn mond kwamen boze woorden, in mijn hoofd brandde een lampje: de Jackie. Ik troostte mezelf en de Dochter en trok very last minute naar Pauli voor wol, teddy-fleece en matelassé voering (weer een nieuw woord geleerd, danku Isabelle).

jackie (front + inside)


En eigenlijk had ik kunnen weten wat er uiteindelijk zou gebeuren. Dochter 2 is groot. En heeft een breed bovenlijf. Ze wordt pas 10 in mei, en past eigenlijk zelden nog in maat 140… Enkele telefoontjes naar de Husband deden me beslissen de mouwen te verlengen, maar aan de breedte veranderde ik niks.
Voor de binnenkant van de zakken gebruikte ik een restje katoen (danku again, Isabelle).

jackie (detail)

Op de rug kwam bronskleurige paspel, wat de jas meteen opwaardeerde. De groene voorziene knopen liet ik aan de kant en ga ik morgen nog vervangen door bronskleurige.

jackie (back)

Het patroon en de bijhorende werkbeschrijving zijn zo duidelijk dat die Jackie als vanzelf vanonder mijn naaimachine kwam. Oké, er kruipen wel wat uren werk in, maar zo lang dat vlot gaat hoor je mij niet klagen.

De jas zal goed terechtkomen, sowieso. En ondertussen heb ik mijn naaiskills weer een klein beetje verbeterd. Na nieuwjaar bekijk ik dat patroon eens rustig, meet ik de Dochter grondig op en wie weet lukt het met geen al te grote aanpassingen wel om een grotere versie te maken. Na nieuwjaar, als de goesting er is.
De teleurstelling aan het eind van dit naaiweekend doet op geen enkele manier afbreuk aan de fijne twee dagen die ik daar in Knokke had. De grootste blind date uit mijn leven werd een super ervaring: dus dankjewel Annick, An, Nele, Isabelle, Sharon, Kir, Sanne, Patricia, Fien, Nele, Claudia, Kris en Nele voor jullie oooh’s en aaah’s. En voor het meevloeken via Instagram.
(alle stoffen bij Pauli – bronzen paspel bij Stoffenspektakel)

43 gedachten aan “de jas”

 1. Oh zo jammer! Het ziet er prachtig uit. Als je graag eens samen het patroon bekijkt om te vergrote, geef me maar een seintje! Dan spreken we wel eens af. Als jullie volgende keer nog eens op weekend gaan, wil ik wel eens mee! Klinkt zo gezellig: al die blogmadammen bij elkaar! M

 2. Hele mooie Jackie !
  Moest dat lukken om dat patroon te vergroten, ik ben geïnteresseerd !
  (Marte wordt vrijdag 9 en heeft maat 158 !)
  Het is zo een mooi patroon, maar net als bij veel patronen die bij haar leeftijd en smaak passen, stopt de maatvoering 'te klein' voor ons.
  Liefs!

 3. amai dat moet daar leuk geweest zijn.. zo een vol weekend naaien en kletsen met enkele Mama's… wat een bronnen van inspiratie bij elkaar
  heel mooi jasje … jammer van de maat
  ik heb het jaspatroontje ook besteld…kijk ernaar uit

 4. heel spijtig, want echt een mooie jas! Hier ook een dochter die 10 wordt in het voorjaar, en in een 140 past ze ook al even niet meer…

 5. Ooohhh wat jammer, inderdaad van op een afstand vloek ik mee. Zo mooi synchroon genaaid… Gelukkig waren er wel enkele kandidaten dus de jas komt zeker goed terecht!!! We zullen dan nog eens op weekend moeten gaan om een nieuwe versie te naaien hé!

 6. Ik heb al zoveel prachtexemplaren zien passeren, deze stond minstens in de top 3, zo schoon! Samen vloeken helpt hé… En het was zeer aangenaam om jou te leren kennen, leuk dat je erbij was!x

 7. Dat is echt jammer!
  Maar geloof me…eens ge er eentje gemaakt hebt, rollen al de volgende dubbel zo snel vanonder uw machine….:)
  ( en ik heb gehoord dat ge een een schoon beeldeke hebt gekregen….mss brengt het wel geluk?)
  😉

 8. Het is een heel mooie jas, mooi synchroon genaaid, echt spijtig. Hopelijk vind je de courage voor een nieuwe versie.

  En heel leuk om je te leren kennen.

 9. oh, wat jammer, een prachtige jas!! Maar je gaat daar iemand anders wellicht héél gelukkig mee maken.
  Veel moed met 't tweede exemplaar.

 10. Oh, hoe mooi die versie van jou! Maar zo spijtig dat hij te klein is 🙁 In tegenstelling tot veel andere patronen uit naaitijdschriften tekende ik het patroon op maat zodat het vrij goed overeenstemt met de confectiemaat. Het gaat maar tot 140 omdat bij oudere meisjes meestal het figuur verandert waardoor je op een andere manier moet tekenen om een mooie pasvorm te hebben. Maar 1 of 2 maten vergroten kan, want dat testte ik dit weekend zelf uit bij een grote 9-jarige. Ik vergrootte het patroon tot 158 en toen ze kwam passen bleek die perfect te zitten. Ik probeer dat anders eens kort uit te leggen op de blog hoe je dat vrij eenvoudig kan vergroten.

  1. Oh wauw zeg, dat zou echt fantastisch zijn! Het is een geweldig duidelijke handleiding, nooit gedacht ik die jas zo makkelijk in mekaar zou kunnen krijgen. Alvast merci!

  2. Daar kijk ik ook naar uit. Toch maar beslist om mijn dochter van 143 cm niet in maatje 140 proberen te wurmen…
   Alvast bedankt!
   Griet

 11. Jammer, want hij is prachtig. Ik meet tegenwoordig iedereen op tijd en stond na, want hier liggen ook al zo'n naaisels in de kast (yep, ook dat ego). En als er een volgend naaiweekend komt, geef dan maar een gil, dan wil ik ook mee.

 12. Wauw, een naaiweekend. Lijkt me geweldig leuk om met gelijkgestemden twee dagen aan de slag te kunnen gaan.
  De jas ziet er lekker warm uit met die 'matelassé' voering. Jammer dat hij te klein is want het is best een prachtig exemplaar.

  Seija

 13. Zo jammer hé! Maar je gaat daar iemand super gelukkig mee maken en dat is ook wat waard. Wat denk je van een avondje gast-naaien bij de Poezen om er nog één te maken?

 14. Oh wat zonde! Want de jas is prachtig! En dat die jas inderdaad op maat valt, daar kan ik helaas over meepraten…
  En dat naaiweekend, supertof! Staat hoog op mijn bucket list 😉

 15. Godverdju, ik moet mij echt eens vriendinnen zoeken om op naaiweekend te trekken. Elke keer dat ik er ergens over lees, komt mijn jaloeziewormpje efkes piepen 😉

 16. Ik ben blij te horen dat er nog zoveel mensen zijn met "grote" 9-jarige dochters. De mijne draagt maat 152 en soms al eens een 164. Uit het boek zelfgemaakte kleertjes maakte ik eerst het slaapkleedje maat 12 jaar om de maat te testen en dit gaat nog net. Goed dat ik nu al weet dat de Jackie maat 140 niet zal passen, en als er een paar tips komen van hoe de jas wat te vergroten dan lukt het me wel.

 17. Ik zou weer even hard 'o neen' kunnen roepen als gisteren al gebeurde toen ik je foto's zag…maar ik blijf enkel binnensmonds meevloeken…

  Of ik zou kunnen zeggen 'mor sjoeke toch, hoewisdanutochmogelijk' (want na dit weekend mag ik sjoeke zeggen he :))

  Maar dat heeft geen zin he. Jij gaat gewoon uw batterijen opladen voor een nog schonere versie waar uw dochter wel in past en dan blij en opgelucht zijn en 'danke jezeke' zeggen zoals het een heilige Maria in deze kersttijd betaamt.

  Om samen te vatten: you rocked! The weekend rocked en alle mankementen aan de naaisels nemen we daar graag bij daardoor!

  X

 18. Ik baal hier heel hard met u mee!
  En die blind date was inderdaad zeer geslaagd, zelden zo een sociale, zotte madam gezien.

 19. Zo mooi ! Hier wordt het kleinste maatje in elkaat gestoken … hopelijk is het niet te klein voor die kleine meid van anderhalf 😉

 20. Had ik een dochter, ik kocht hem snel van je, prachtige uitvoering! Ook van hieruit merci voor het fijne gezelschap, ik zou zo opnieuw willen vertrekken!

 21. Het is echt een prachtige jas geworden! Er zal ongetwijfeld iemand anders heel blij van worden! Ge maakt mij wel bang..ik ga ook een 140 naaien en ik hoop dus dat hij wel gaat passen..

 22. HOi hoi…

  Eens een vraagje.. (ben aan het denken voor een winterjasje voor mijn spookjes hier te maken).
  Welk soort stofje heb je hier aan de buitenkant gebruikt? Is dat een gabardine? of een wolleke of nog iets anders?

  1. Hoi Liesbeth
   De buitenkant is 100% wol, aan de binnenkant zit teddyfleece. Van gabardine ben ik niet zo'n fan voor jassen, dat is nogal vlek-gevoelig, je ziet daar echt àlles op.

Reacties zijn gesloten.