een stapeltje warmte en een handleiding

Restjesverwerking. Altijd een uitdaging.

De restjesmand puilde uit dus besloot ik, met de koude wintermaanden in’t verschiet, aan bandwerk te doen. Ik knipte lapjes voor een stapel warmtekussentjes. Het ideale geschenkje, het ideale snel-klaar-project.

Ook zo’n warmtekussentje maken? Ik doe het zo:

1. Maak een binnenkussen uit effen, lichte katoen. Het mijne is 25 x 21 cm groot, gebaseerd op een lapje buitenstof dat ik absoluut wilde gebruiken. Laat één kant open om te kunnen vullen met kersenpitten of iets anders. Ik gebruikte lijnzaad na wat opzoekingswerk en goede raad her en der. Stik het kussen dicht. Doe geen moeite om dat onzichtbaar te doen, het kussen zit uiteindelijk in een mooie hoes, geen kat die het ziet.

2. Knip uit de buitenstof een lap stof van 25 x 21 cm en twee lapjes van 18 x 21 cm.

Ik reken geen naadwaarde, zo zit het binnenkussen mooi strak in de kussenhoes. En zoals jullie zien gebruik ik graag twee soorten stof, maar dat hoeft natuurlijk niet.

3. Zigzag (of overlock) één lange zijde van de twee kleinste lapjes en strijk die zijde daarna 1 cm om.

4. Stik de omgestreken naad op 0,8 cm. Wil je een label op je kussen, dan is het nu het moment!

5. Speld de twee kleinste lapjes met de goede kanten tegen de goede kant van het grootste lapje. De twee kleine overlappen mekaar. Ik heb graag een sierlintje aan de kussens, dus speld ik dit er nu ook mee tussen.

6. Stik nu de vier zijden rondom rond op iets minder dan een centimeter vast. Ik gebruik hiervoor een overlocksteek, die stikt en zigzagt tegelijk op 0,5 cm. Heb je deze steek niet op je naaimachine dan zigzag je best eerst alle zijden van alle lapjes (of je overlockt alles natuurlijk). Als je dat niet doet zal de kussenhoes bij een wasbeurt flink rafelen en zullen de stiksels uiteindelijk lossen. Niet de bedoeling, dacht ik zo.

7. Voilà. Keer de boel en stop je binnenkussen in de hoes.

Iets minder snel maar ook heel mooi wordt het als je een paspel gebruikt, dat deed ik eerder al eens bij de kersenpitkussens van de kinderen.

Veel plezier!

info:
– In elk kussentje zit 600 gr lijnzaad, te verwarmen in de microgolf op 750 watt gedurende 1,5 minuut.
– Het is niet slecht om telkens een kopje water mee te verwarmen, zo droogt het zaad minder snel uit.

69 gedachten aan “een stapeltje warmte en een handleiding”

 1. Vrolijke stapel! Doet me er aan denken dat ik er hier ook nog eens werk van moet maken. Ik maakte er 1, op net dezelfde manier. En dat wordt hier nog steeds erg graag gebruikt.

  1. Ik kocht zakken van 2,5 kg bij Aveve. Niét in de bakafdeling, daar staan prijzige potjes van 100 gr ofzo, maar wel bij het vogelvoer. Na grondige inspectie net hetzelfde maar veel voordeliger!

  1. Ik kocht zakken van 2,5 kg bij Aveve. Niét in de bakafdeling, daar staan prijzige potjes van 100 gr ofzo, maar wel bij het vogelvoer. Na grondige inspectie (en ik dacht: ik moet het toch niet opeten) net hetzelfde maar veel voordeliger!

  2. Super tip! Ik was op zoek naar een goedkoper alternatief van kersenpitten want ik wil mini zakjes maken voor doopsuiker en dit zou het wel eens kunnen zijn ? dank je wel.

 2. Waarom precies lijnzaad? Ik heb al rogge, rijst en lijnzaad zien passeren op het web, maar waarom heb jij voor lijnzaad gekozen?

  1. Gewoon omdat ik dat het vaakst tegenkwam. Rogge lukt ook prima, de gekochte kussentjes van mijn kinderen bevatten rogge. Rijst probeerde ik nog niet, maar ik ben van plan om handenwarmertjes te maken en die met rijst te vullen. Ik laat het resultaat zeker weten.

 3. heel leuk zeg.. ideale geschenkjes.
  nu met het koude weer zullen de miekes ook eentje willen
  hop naar aveve en dan beginnen we eraan!
  bedankt voor de leuke tuto

 4. Restjesverwerkingsprojectjes zijn altijd heel erg welkom ! En kersenpitkussentjes in een hoesje lijken mij nog handiger dan deze die ik tot nu toe maakte (zonder hoesje)

 5. Just on time. De 2 gekochte kersenpitjes kwamen vorig weekend beide 'smeulend' inclusief gebrand gat uit de microgolfoven.
  Blijkt dat je dat eigenlijk eerst moet bevochten voor je het opwarmt.
  Mijn stijve nekspieren danken u 😉

  1. 'k Denk dat ik nu zo'n 15 jaar een kersenpittenzak van het merk Kersepitje in huis heb voor mijn nek. Deze moet 3 minuten opgewarmd worden op 600 watt. Voor ik de magnetron aanzet, maak ik de zak iets vochtig door enkele keren met een plantenspuit erop te spuiten. Dit staat ook in de gebruiksaanwijzing, want anders kan het inderdaad vlam vatten.

   Ik ga ze (nu ik jouw post heb gelezen) zeker nu ook zelf maken, maar dan met gedroogde kikkererwten. Is de opwarmtijd voor een klein zakje (waar je je handen aan kunt opwarmen) gelijk aan een grotere?

 6. Dank je voor je inspiratie!
  Ik duik morgen in de restjesmand:)
  Ideaal om met mijn naaigeinteresseerde 9jarige te ondernemen.

 7. Maar zo tof! Met de komende feestdagen – dus kadootjestijd – in 't verschiet, vind ik dit een heel goed idee.

 8. gij zijt toch niet te stoppen hé, die kersenpitkussentjes liggen hier non-stop in de microgolfoven met die pijnlijke nek!

 9. Super idee zeg en mooi stapeltje ! Bedankt voor alle tips ! Ik zie het al gebeuren : sebiet zitten die winkels van Aveve door hun voorraad lijnzaad … Maar wij zullen toch lekker warm hebben (en de vogelkes honger) ! 😉

 10. Ik denk dat den Aveve nu gouden zaken doet … Misschien een tof idee voor de klassenraden in december. Als we nu allemaal eens met zo een kussentje in onze nek gaan 'zitten'…

 11. i use these packs all of the time, but with rice instead of flax seeds. i love them! i love your blue floral/orange stripes version best of all. perfection.

 12. Ik heb hier al meer dan een jaar 5 kg rijst klaar staan om handwarmertjes te maken. Met de koude winter voor de deur misschien toch eens werk van maken! De jouwe zijn zo kleurrijk en mooi dat ik nu ook zin heb om er aan te beginnen! Gelukkig hoeft de rijst niet vers te zijn voor dit project 😉

 13. Goed idee van de binnen- en buitenhoes. Hier kleine borstwarmertjes gemaakt met lijnzaad en daar kwam wat bruin vocht uit. Met een buitenzak is dat snel uitgewassen. Verder is lijnzaad een hele fijne keus, zo heerlijk zacht en goed vormbaar.

 14. Dank voor de goede uitleg en het leuke idee. Hier al meerdere keren gebruik van gemaakt in verschillende versies en afmetingen!

 15. Als beginnend naaister vind ik zulke easy peasy instant succes projectjes altijd leuk! Heb er twee gemaakt om kado te geven, hopelijk vallen ze in de smaak. Ik ben alvast enthousiast! Merci!

 16. Denken jullie dat het een probleem is om te overlocken met polyester garen?
  Ik heb alleen polyster overlockgaren en 't kussentje is om cadeau te geven, zou niet willen dat het stiksel smelt of zo…

  thx!

  1. Oh, dat weet ik nu niet goed… Ik 'lockte' met mijn naaimachine en katoen (denk ik) wan toen ik deze tuto schreef had ik nog geen overlock. Ik zou denken dat de verwarmingstijd te kort is om het polyester garen te doen smelten, niet?

 17. Heb net mijn eerste warmte kussentje gemaakt volgens jouw uitleg.Nu heb ik dat gevuld met rijst,had die hier nog staan.Hoe lang mag die in de microgolfoven?Heb last van mijne nek dus net op tijd jouw blogartikel gevonden 🙂

  1. Ik zou het proberen met 2 minuutjes. Als het kussentje even groot is als mijn afmetingen zou dat voldoende moeten zijn denk ik.

 18. Beste, je laat best een opening om te keren tijdens het vast stikken rondom? Want anders krijg je u binnenkussen er niet in.(omdat het niet vermeld staat vraag ik het u nog eens) en dan na het keren en eenmaal het kussen erin terug vaststikken?

 19. Ik gebruik bio Rogge voor mijn warmtekussen ?? Moet ik iets doen voor ik ze in de zakjes steek eerst opwarmen zodat ze niet kiemen ?????

  1. Granen kiemen als ze vocht krijgen dus ik denk dat het belangrijk is dat je rogge snel droog is. In elk geval heb ik nog niet ondervonden hier dat er iets met het graan misloopt.

 20. Deze blog nog eens vanonder het stof gehaald om mezelf uit de nood te helpen. Mijn Kersenpit wordt hier thuis door man en kids liefst zo ver mogelijk weggestopt. Ze vinden de geur echt vies als ik hem opwarm. Aangezien ik nu dagelijks m'n ontstoken spieren moet verwarmen, zocht en vond ik hier een alternatief. Vlug lijnzaad gehaald, wat stofjes uitgezocht uit mijn voorraad en de meest simpele versie 2x gemaakt. Mijn nek en schouders (en mijn man en kids) zijn je eeuwig dankbaar 😉

Reacties zijn gesloten.