samosa’s in da house

Sinds we anderhalf jaar geleden voor de eerste keer meededen met Dagen Zonder Vlees proberen we dat een klein beetje vol te houden. In het begin was het een spel: elke dag opnieuw beslissen of we “het” die dag gingen proberen of niet. “Het” was dan een hele dag zonder vlees. Niet zo moeilijk voor mezelf, maar voor de kinderen betekende dat dan ook geen salami tussen de schoolboterhammen. En salami, dat is zooooo lekker, mama.
Minder vlees eten is echt niet moeilijk. Als je weet dat 100gr vlees per persoon per dag eigenlijk al meer dan voldoende is dan besef je al gauw dat we er gewoon veel te veel in overdrijven. Dus werd vlees hier geschrapt. Niet elke dag. Maar toch vaak.
“En wat eten jullie dan?” Dikwijls hetzelfde als vroeger. Alleen anders. Zo maak ik nog steeds spaghetti, maar dan met méér groenten. Zo eten we nog steeds Thaise rode curry met kokos en rijst. Maar ik laat de kip al eens weg. En zo rooster ik nog steeds aardappelen en groenten in de oven, maar komen er op tafel ook samosa’s naast.
nodig (voor 16 samosa’s):
– 400 gr spinazie
– gekruide aperitief-kaasblokjes (type Boursin)
– pijnboompitten
– 8 vellen brickdeeg (of filodeeg)
– 1 eidooier
doen:
1. een vel brickdeeg halveren
2. het halve vel nog eens dubbel plooien 
3. een hoekje beleggen met wat gestoofde spinazie, een kaasblokje en pijnboompitten
4. opplooien tot een driehoekje

5. bovenkant insmeren met wat eigeel

6. bakken in de oven (volgens instructies op de verpakking van het brickdeeg)

Ik maak er vaak nog een raita of een andere yoghurtdressing bij. Wat geroosterde aardappelen en courgettes, of koude sperzieboontjes, en niemand die vraagt:
En waar is het vlees?

20 gedachten aan “samosa’s in da house”

 1. Ziet er heerlijk uit! Hier ook heel weinig vlees. Zelf eet ik haast nooit meer vlees, en ik mis het absoluut niet!
  Die samosa's ga ik hier zeker ook eens uitproberen…

 2. Minder vlees betekend inderdaad niet minder lekker. Ergens bij het gaan samenwonen kozen we ook bewust voor minder vlees. Nu wil ik het soms wel maken, maar heb ik mijn gerecht af en besef ik dan pas dat ik er domweg het vlees dat ik wel voorzien had er niet heb ingedaan. Jammer dan, dat is een andere keer ook nog wel bruikbaar :-).

 3. mmm dat ziet er lekker uit!! Moet ik eens proberen. Hier thuis hetzelfde verhaal, we zijn 4/5 vegetariërs geworden. Wilden dat al langer, maar dagen zonder vlees heeft 2 jaar geleden inderdaad dat duwtje in de rug gegeven.

 4. Wat goed!! En het ziet er erg lekker uit 🙂
  Hier wordt het vlees ook regelmatig geschrapt, wij zijn gelukkig niet zo'n vleesliefhebbers.
  Regelmatig een dagje vegetarisch voelt goed!
  Fijn weekend, liefs Marieke

 5. mmmm, vanavond bij een grote tas soep … en vlees … ik lust het gewoon niet, al heel mijn leven ben ik er een beetje vies van … kip in stukjes knippen is al een uitdaging, … 🙂

Reacties zijn gesloten.