mannengerief – de handleiding

Het was van augustus vorig jaar geleden dat ik een handleiding postte. Ik vind namelijk zelden zelf iets uit. Meestal kijk ik af. En soms pas ik eens iets aan. Dat gebeurde ook met dit ritstasje. De basis haalde ik hier, de rest verzon ik erbij. En ik weet heel goed dat vele beginnende naaisters out there graag dit soort handleidingen gebruiken. Ik ben er daar ook één van.
Dus hier gaan we.

stap 1 : het patroon tekenen
Deze werkwijze nam ik over van de handleiding waarvan ik vertrok. Origineel is ze in het Engels uitgeschreven, dus eigenlijk vertaal ik ze gewoon.

De foto’s hierboven zijn wat amateuristisch, maar het helpt bij de uitleg:
1. Teken een rechthoek van 23cm breed en 21cm hoog.
2. Teken op 4,5cm van de onderkant een tweede horizontale lijn maar laat ze links en rechts 5cm uit de rechthoek komen.
3. Verbind de uiteinden van deze laatste lijn met de bovenhoeken van je rechthoek.
4. Teken overal (behalve bovenaan) 1cm naadwaarde bij en knip uit.
Voila, het basispatroon hebben we al.

Voor de zakjes aan de buitenkant plooi je de bovenrand van je patroon 5cm om (zie groene lijn op foto 5). Zo verkrijg je een tweede patroondeel.

stap 2 : stof knippen
Wat heb je nodig?

1 = 2x je volledig patroon in buitenstof
2 = 2x je volledig patroon in voeringstof
3 = 2x je volledig patroon in vlieseline H630 (knip van de bovenrand 1cm weg)
4 = 2x je geplooide patroon in buitenstof
5 = 2x een rechthoekje buitenstof van 4x9cm (= ritsflapjes)
6 = rits van 25cm
7 = 30cm paspelband

stap 3 : de werkwijze


1a. Strijk de vlieseline op beide delen buitenstof.
1b. Strijk ineens ook de korte kanten van de ritsflapjes 1cm om en strijk ze daarna dubbelgevouwen plat.

2a. Stik de paspel op de bovenrand van een zakdeel.
2b. Bevestig het tweede zakdeel hierop.
2c. Plooi de twee delen terug met de verkeerde kanten op mekaar en strijk alles goed plat.
2d. Stik door op 2mm van de paspel.

3a. Speld de zakdelen op de goede kant van een buitendeel.
3b. Stik de zijkanten op 0,5cm vast. Stik daarna in het midden nog eens door om twee zakjes te verkrijgen.

Om het ritstasje verder in mekaar te zetten kijk je best bij Miss Stik. Haar uitleg is zo klaar en duidelijk dat het belachelijk zou zijn dat hier helemaal opnieuw te doen. Let wel op: het rotstasje van Miss Stik heeft geen bodem, dus stik de hoekjes (vierkante uitsparingen onderaan de patroondelen) NIET dicht. De manier om die hoekjes – en zodoende ook de bodem – vast te stikken zie je in (Engels) woord en beeld hier.

Als je klaar bent kan je de bodem eventueel nog verstevigen door er knutselrubber in te steken vooraleer je het keergat dicht. Ik deed het nu eens wel, dan weer niet. Noodzakelijk is het niet maar het zorgt weer wel voor meer stabiliteit en stevigheid.Succes ermee.
Ik hoor of zie het graag als jullie er gebruik van maakten!

(buitenstof bij stoffenmarkt Utrecht – voering en paspel bij Stoffenspektakel)

41 gedachten aan “mannengerief – de handleiding”

 1. Grappig om te lezen dat ik niet de enige ben die handig gebruik maakt van alle tutorials die het worldwideweb te bieden heeft. Deze wordt alvast aan mijn lijstje 'nog te maken' toegevoegd!

 2. De details maken hem echt anders (en beter!). Bedankt voor deze handleiding, de mannen in mijn omgeving mogen zich aan een toiletzak verwachten bij gelegenheid! Het pinnen is al gebeurd, nu nog de rest 😉

 3. Super, bedankt! Het is misschien nog vroeg, maar die maak ik sowieso voor kerst/nieuwjaarscadeautjes.

 4. Ideaal voor het meester-cadeautje op het einde van het schooljaar! Bedankt voor de uitleg.
  spurrewubsie.blogspot.be

 5. Mooi! Ook bij mij komt hij op de to-do lijst 🙂 Ik ben nog maar net gestart met naaien dus misschien is het nog wat te moeilijk, maar het zou tof zijn moest ik er in slagen om zoiets te maken tegen mijn man zijn verjaardag binnen enkele maanden!

  1. Niet dom hoor 🙂 Het zijn vellen in een mousse- of rubberachtig materiaal. Verkrijgbaar in A4-formaat of groter en in alle kleurtjes. Bij Hema bijvoorbeeld verkopen ze dat in figuurtjes met een kleeflaagje op de achterkant om mee te knutselen, maar je kan ze dus ook in grote vellen krijgen. Google het maar eens op "afbeeldingen", dan zie je meteen wat ik bedoel!

 6. Ik heb de versie uit geprobeerd.Misschien even dit:we moeten de uit geknipte hoekjes van jouw model tegen elkaar stikken,niet gewoon rondom stikken zoals bij Miss Stik.Ik had het pas in de gaten toe ik het verkeerd had,even lostornen en als een driehoekje in elkaar gezet zodat je jouw versie krijgt.Toch was hij verder leuk om te maken.Foto op mijn blogje te zien: ikmaakhetzelfnu.blogspot.be

  1. euhm ja, ik snap het dus niet… ik zette hem ook verkeerd in elkaar door Miss Stik te volgen … dat van die driehoekjes stikken snap ik wel, maar technisch zie ik het niet voor mij wat ik dan precies moet doen 🙁

Reacties zijn gesloten.