van zonder rits tot toch weer wel

Dochter 2 is in het bezit van een jurk van het merk Bobo Choses. Prachtige kleren, daar niet van, maar soms wat aan de duurdere kant. De spaarzame in mij bekeek dat ding van dichterbij en dacht: geen beleg en zelfs geen rits, dat kan ik ook! 
Dus tekende ik de jurk (A-lijntje, simpel) over op patroonpapier. En knipte hem daarna uit een lap probeer-stof. Voor de zekerheid. Want je weet maar nooit. En toen ik bedacht dat de oorspronkelijke jurk toch wel heel breed was schoof ik het patroon wat verder van de stofvouw.
Je raadt het al: als er geen rits in zo’n jurk zit, is die met zeer gegronde reden wat aan de brede kant. Tja.
Lostornen dus, en dus toch weer een rits erin. Ooit leer ik mijn lesje wel eens.

Dochter 1 heeft zich de jurk toegeëigend, en uiteindelijk is hij wel geslaagd. De zwarte bloemetjesstof is veel meer hààr ding, dus er werd niet om geruzied tussen de zussen. Want ook al verschillen ze twee jaar in leeftijd, qua kledingmaat is er amper verschil.

Ik knipte het voorpand door om er een paspel tussen te steken, en maakte zelfs zakken in de zijnaad. Dat deed ik nog nooit eerder, maar het is zo simpel als het eruit ziet.

De mouwen en halslijn werkte ik biaisgewijs af, en in de rug kwam dus een rits. Een gewone.

En de volgende keer maak ik de jurk écht zoals bedoeld. 

(stof bij Stoffenspektakel)

30 gedachten aan “van zonder rits tot toch weer wel”

  1. Heel mooi gemaakt. Je hebt ook een prachtig stofje gebruikt. Het doet mij wat Chinees aan. Misschien kan je de volgende versie voorzien van een klein opstaand kraagje en het voorpand verticaal in twee verdelen en voorzien van zo'n kleine Chinese knoopjes. Dan hoef je er achteraan ook geen rits in te stoppen.

  2. Amai, een heel mooi jurkje! En ja, soms vind ik die merken ook een beetje te duur, en denk ik " dat kan ik zelf…". Altijd een uitdaging!

  3. Wat ben ik hier lang niet geweest! Allemaal weer schitterende maaksels! Ik verbaas me altijd over jouw leuke stofjes, ook deze is weer top!

    Fijne Paasdagen!

  4. Mooi! Sinds ik zelf ook kleertjes naai, bekijk ik bestaande kledij met andere ogen. "Hoe doen ze dat? Ach, zo". "Mmm, dat wil ik ook wel eens proberen",…
    Het jurkje ziet er prachtig uit en dat voor veel minder geld (dat je dan kan spenderen aan …)
    Groetjes!

Reacties zijn gesloten.