De Grote Rimpeltruk

Omdat ik zoveel rimpelrokjes maak (zonder rits, jullie kennen mijn fobie) krijg ik wel eens de vraag hoe ik die rimpels nu zo snel én gelijkmatig verdeeld krijg over een strook stof van 1m40. Wel, ik gebruik daarvoor De Grote Rimpeltruk!
Ik zet de bovenspanning van mijn naaimachine zo hoog mogelijk (op mijn machine is dat 9). De steeklengte van de gewone rechte steek gaat ook op de zo groot mogelijke stand (hier op 5). Als je nu stikt, rimpelt de stof vanzelf.

(En het is niet dat ik dat zelf heb uitgevonden, ik las het een paar jaar geleden ook eens ergens.)
Zorg wel dat je een redelijk stuk losse draad aan het begin én einde overhoudt. Zo kan je de rimpels nog vermeerderen of verminderen al naargelang de breedte van de tailleband.

Op deze manier stikte ik dit weekend een zomers rokje voor Dochter 2. In een bloemetjesstof waarvan ik meters had liggen en al voor vanalles en nog wat werd gebruikt.

Er werd nog een paspel boven de rimpels gestikt, en het kleine ruitjesfolieke aan de zoom kon ik ook niet laten.

Dit soort rokjes zijn in no-time klaar, en geven daarom des te meer voldoening. Een aanrader!

(bloemenstof bij Stoffenspektakel – paspel uit biais)

30 gedachten aan “De Grote Rimpeltruk”

 1. Ja, ik gebruik ook doe truuk en als ik me niet vergis haalde ik die bij MADE…een schitterende blog waar ik echt enorm veel geleerd heb. Waar haal jij toch nog de tijd om al die dingen te maken!!! Ik ga ook weer eens rimpelrokjes maken met elastiek, snel klaar…ik vind amper nog tijd om eens iets te naaien…maar ja, dat hardlopen neemt ook al zoveel tijd in beslag …ik moet beseffen dat ik de lat niet zo hoog moet leggen …ik krijg er enkel frustraties door…en nu stop ik want het wordt een lang verhaal…
  Katrien x

  1. Moest ik nog andere tijdrovende hobby's hebben, dan zou het me ook niet lukken hoor, Katrien! Inderdaad de lat niet te hoog leggen, en gewoon doen wat je graag doet!

 2. Mooi rokje! Zou ik ook eens moeten maken voor de dochters, voor de zomer (want in de winter dragen ze hier alleen maar broeken).

  1. Ik stik het aan het bovenste rokdeel (een dubbelgeplooid stuk). Daarna an het gerimpelde deel en tot slot stik ik het dubbele deel vast door boven de paspel te topstitchen.

 3. die moet ik onthouden. tot nu toe zette ik mijn steeklengte wel op 5, maar trok ik die draden manueel aan, wat niet altijd een gelijkmatig resultaat gaf. geweldige tip dus, bedankt 🙂

 4. Als ik deze zie vraag ik me af waarom ik altijd zo zot ben om er een rits en verstelbare tailleband in te doen.Mijn volgende wordt eentje à la Eva Maria 🙂

 5. hey ik heb bijna dezelfde machien (een andere versie nl de 30) en in het boekje wordt het gewoon ook zo uitgelegd… kijk maar bij 'smocken' dus zo moet het gewoon…

  Ik gebruikte die manier onlangs ook voor mijn harten tuniekje!

  Ga binnenkort ook eens proberen voor een rokje…

 6. Mmmm, helaas… Hier geen rimpels te bespeuren…
  Draadspanning op het hoogst + steeklengte, maar nog niets. Kan misschien aan de naaimachine liggen dat de bovenspanning niet zo hoog kan?

 7. Ik doe het nog op de ouderwetse manier (de draden aanspannen en manueel de rimpels verdelen) dat is steeds een heel werk. Omdat ik het zo leerde in de naailes heb ik zelfs nooit bij stil gestaan dat er zo'n eenvoudige manier bestond. Die truc ga ik zeker ook eens proberen!

Reacties zijn gesloten.