en dan nu … de iHoes-handleiding !

Er werd een paar keer naar gevraagd door jullie, en een paar keer is genoeg want ik ben nogal rap te overtuigen. Ik wil er wel duidelijk bij zeggen dat dit een samenraapsel is van wat ik op Tinternet tegenkwam (en niet meer terugvond …) en wat logisch denkwerk van mijn kant. Het is poepsimpel, daarom ook dat de Husband nu zijn mannenversie krijgt.
NODIG :
karton
stévig karton, (zoiets als de achterkant van een papierblok ofzo, niet geribbeld want dat plooit gemakkelijk, te koop ook bij Ava of Club.), voor mijn eerste hoes gebruikte ik gewoon de iPad-doos zelf, die is bijna perfect van afmetingen.
1. 24,5 cm x 19 cm
2. 24,5 cm x 1,5 cm
3. 24,5 cm x 19 cm
4. 24,5 cm x 1,5 cm
5. 24,5 cm x 9 cm
stof
1. 25,5 cm x 20 cm
2. 25,5 cm x 36 cm
3. 25,5 x 55 cm
elastiek
2,5 cm breed, leuke kleurtjes zijn plezant maar niet gemakkelijk te vinden (waarschijnlijk wel online) – bij Veritas vind je naast witte en zwarte ook rode, donkerblauwe, bruine en beige.
1. 4 stukjes van 10 cm
2. 1 stuk van 27 cm
!! Ik heb voor alles een naadwaarde van slechts 0,5 cm bijgerekend omdat ik op mijn machine een stand heb die stikt en zigzagt tegelijk op 0,5 cm.
Leg de 4 stukjes elastiek op de hoeken van de goede kant van stof 1. Stik ze kort tegen de rand van de stof vast en knip de rest kort weg.

Stik stof 2 aan de rechterkant vast aan stof 1, goede kanten op mekaar (let op dat het eventuele motief op de stof niet ondersteboven staat, ik spreek uit ervaring …). Plooi open en strijk de naad plat.

Leg nu stof 3 op stof 1 en 2, goede kanten op mekaar (motief in de gaten houden!) en meet vanaf rechts 35 cm. Zet een merkteken en leg de lange elastiek tussen de stof met het midden op het merkteken. Speld alles vast. Stik de 2 lange zijden en de rechterkant vast.

Keer alles om en strijk! Eens het karton erin zit lijkt me dat niet meer zo gemakkelijk. En dan begint het schuif-stik-schuif-stik-werk. Schuif karton 1 in de hoes, en stik vlak naast het karton de boel vast terwijl je de stof zo strak mogelijk aantrekt. Niet in het karton stikken natuurlijk! Ik gebruikte mijn ritsvoetje, dat duwt het karton automatisch naar links. Vervolgens doe je hetzelfde met karton 2 enzovoort.

Normaal gezien heb je nu nog een 4-tal cm stof op overschot. Plooi die netjes naar binnen en naai met een onzichtbare steek vast. Of doe zoals luie ik : stik dicht tegen de rand (en vergeet je labeltje niet!).

Voilà : iPadje erin en klaar! En nu allemaal trots zijn op jullie werk! (en tegen niemand zeggen dat dit eigenlijk heel gemakkelijk was)

Ahja, en als hij af is : fotootje nemen en laten zien, mailen, of bloggen hoor!
(stof Riley Blake bij Bambiblauw – elastiek bij Veritas)

56 gedachten aan “en dan nu … de iHoes-handleiding !”

 1. Ik blijf ze echt geweldig knap vinden. maar ook met jou super tutorial durf ik me er niet aan wagen (jou resultaat is moeilijk te evenaren denk ik ) 🙂

  1. Maar echt niet, ik meen het, het is super-eenvoudig ! Probeer eens met een goedkoop stofje ofzo, je zal zien dat het vanzelf gaat !

 2. Duizend maal bedankt… ik sla die op in een mapje nog te maken!
  Tot gauw,
  Marina

  Zo fijn dat we geen woordjes meer moeten zetten om reactie te plaatsen!!!

  1. Ik ben net gaan kijken en vind hem schitterend! Mooi stofje, ook leuk met die dunne elastiekjes. Super om te zien dat de handleiding tot iets geleid heeft, bedankt voor je berichtje !!

 3. Wat een geweldige tutorial! Die ga ik vast en zeker een keer gebruiken…ik heb zelf een tablet die nog geen 'jasje' heeft en dit ziet er echt super uit! *schrijft het gelijk op todo lijstje* !! Thanxxx..Maddy

 4. Ik heb 'm gister gemaakt! Ben nog maar beginnend naaister dus vond het best een uitdaging… De stiksels langs het karton waren best wat lastig (ze lopen dus niet recht, haha) maar bij het laatste kartonnetje ging het al een stuk beter!
  Ik oefende met een IKEA stofje, dus niet heel spannend maar er komt zeker een vervolg! Bedankt voor de duidelijke uitleg en natuurlijk staat er een linkje op mijn blog 🙂
  http://estherenco.blogspot.nl/search/label/tablethoes

 5. Nog een vraagje, je schrijft dat je een naaimachine hebt met een stand voor tegelijk zigzaggen en stikken. Mag ik vragen welk merk jouw machine is?

 6. Bedankt! Mijn eerste tablethoes is net af!
  De kids zullen supercontent zijn, want ik heb een nep-luipaardvel gebruikt (ze zijn gek op katachtigen). Niet zo evident om door de dikke laag heen te stikken, maar het is gelukt. Ook de tip met de ritsvoet was super!
  Ik heb ook de plastic placemats gebruikt voor de wasbaarheid (met kids weet je nooit…).
  Ik probeer foto's op Pinterest te pinnen, maar krijg voorlopig foutmeldingen.

 7. Dank je wel om dit te delen. 🙂 Wilde er aan beginnen….heb een 7inchke van m'n ventje dus moet de afmetingen aanpassen enz. Maar kan je me even zeggen hoe je aan de waarde komt van het 2de lapje stof? groetjes en bedankt

  1. Stof 2 is de voorflap + de omslag. Dat stuk is dus eigenlijk nodig om de iPad te bedekken bij het sluiten + het flapje dat er dan nog eens omheen zit. (zie allerlaatste foto: de twee stukken die schuin omhoog hou)
   Succes ermee!

 8. Hallo,

  Hoe heb je de maten berekend, zelf heb ik een ipad mini. Welke maten zou ik hiervoor moeten aan houden?

  Groetjes Ellen

  1. De maten van deel 1 en deel 3 (karton) zijn exact even groot als de iPad. Destof knip je dan iets groter (dus met naadwaarde). Van daaruit knip je de overige delen.

 9. Ik heb ook al zo'n iPadhoes gemaakt via een andere handleiding die ik gevonden heb op het wereldwijdeweb. Maar bij mij is de elastiek nogal snel uitgelebberd. Welke gebruik jij?

  1. Hij komt van bij Veritas. Ik haal de iPad er eigenlijk nooit uit, dus die elastiek lijdt niet onder het gebruik ervan en ziet er nog prima uit.

 10. De afmetingen van mijn tablet zijn voor lengte, breedte en hoogte 24, 14,5 en 1 cm. Het karton kan ik op dezelfde maat knippen, maar wat moeten nu de afmetingen voor de verschillende stofonderdelen zijn?

 11. Vraag me af of ik de naadwaarden er nu nog zelf bij moet tellen. Zie het even niet.
  Dank je wel voor het antwoorden.

 12. Super leuke tutorial,

  Gaan we zeker proberen. Ben net begonnen met het naaien op mijn moeders oude singer chic.

  De kinderen en de vrouw vinden het geweldig, papa die naait.

  Ik blijf de tutorials volgen ga zo door.

  Groetjes Dennis

Reacties zijn gesloten.